Bank Asya yeni yönetimle şeffaf yapıya kavuştu

Bank Asya yeni yönetimle şeffaf yapıya kavuştu

Ekonomi Haberleri

Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçmesinin ardından bankanın yönetim kuruluna dokuz kişi atandı.

TMSF Başkan Yardımcısı da olan Mehmet Ali İslamoğlu, Bank Asya'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. Bankanın Genel Müdürlüğü görevini ise yönetim kurulunda da yer alacak Aydın Gündoğdu yürütecek. Bank Asya'nın Yönetim Kurulu'nda ayrıca TMSF Başkan Yardımcısı Zülfikar Kanberoğlu, TMSF Daire Başkanları İsmail Güler, Ahmet Mutlu ve Abdullah Güzeldülger'in yanı sıra İdris Turan İlter, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın yer alacak. Genel Müdür Aydın Gündoğdu, yeni yönetim kurulu üyeleri Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın ile Bank Asya Genel Müdürlük'te bir açıklama yaptı. Bankacılık Kanunu'nun 18. maddesinin 5. bendi uyarınca Asya Katılım Bankası'nın yönetim kurulu ve genel müdürünün değiştiğini belirten Gündoğdu, şunları söyledi:
"ARTIK DAHA GÜÇLÜ"
"Bugün Bank Asya dünden daha güçlü bir banka. Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Çünkü bugün bankamızın arkasında kamunun da desteği oldu. Bu durumun mevduat sahiplerimiz için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve mevduatlarını bundan sonraki süreçte de artırarak devam ettireceklerini düşünüyorum. Katılım bankacılığı belli prensiplerle yürüyen bir bankacılık. O anlamda hiç kimsenin kuşkusu olmasın, katılım bankacılığı prensipleri konusunda en hassas şekilde davranacağımızı herkesin bilmesinde fayda mülahaza ediyorum. Yönetim kuruluna baktığımız zaman, katılım bankacılığında çok deneyimli bir ekip var aramızda. Onların deneyimlerinden istifade edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de ekibimizle Bank Asya'yı daha ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız."
TMSF: TEDBİR ŞARTTI
TMSF ise yaptığı açıklamada, Asya Katılım Bankası ile ilgili "tedbir alınmak zorunda kalındığını" bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "5411 sayılı Bankacılık Kanunu, hem Türkiye'nin yaşadığı büyük bankacılık krizlerinden ders alınarak, hem de Avrupa Birliği müktesebatına uyum programının gereği olarak 2005 yılında yürürlüğe girmişti. Asya Katılım Bankası ile ilgili alınan tedbirler, söz konusu kanunun 18. maddesinin 5. fıkrasına dayanmakta olup, banka yapısının şeffaf olmasını ve denetlenebilmesini amaçlamaktadır. Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için, bankanın hissedarlarını, müşterilerini, bankacılık sektörünü ve Türkiye ekonomisini korumak amacıyla, ilgili kanun maddelerinin emrettiği tedbirler alınmış ve Asya Katılım Bankası'nın yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü değiştirilmiştir."
Bank Asya yeni yönetimle şeffaf yapıya kavuştu

Deneyimli ekip iş başında
Bank Asya'nın Genel Müdürlüğü'ne atanan Aydın Gündoğdu, 2006-2013 yılları arasında Türkiye Finans Katılım Bankası'nda Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştü. 1999-2005 yılları arasında Anadolu Finans Kurumu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Ali Gökçe de, 2006 yılında Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenmişti. 2002-2005 yılları arasında Family Finans Kurumu Genel Müdür Yardımcılığını yürüten Bedri Sayın ise, 2006 yılından beri Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdürüyordu.

Bank Asya yeni yönetimle şeffaf yapıya kavuştu

Polis, Ümraniye'deki Bank Asya Genel Müdürlüğü önünde güvenlik tedbiri aldı.
80 şubesini kapatmış 1708 kişiyi çıkarmıştı
Türkiye'deki 4 katılım bankasından biri olan Bank Asya'nın ödenmiş sermayesi 900 milyon TL... Geçen yıl üçüncü çeyrekte açıklanan son finansal tablolara göre bankanın zararı 301 milyon TL'ye ulaştı. Bank Asya, finansallarındaki bu kötüleşme sebebiyle 80 şubesini diğer şubelerle birleştirerek kapattı. Banka, personel sayısını da 2013 sonuna göre 1708 kişi azalttığını açıklamıştı. Bank Asya'nın halen Türkiye genelinde 220'nin üzerinde şubesi bulunuyor. Bu arada Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrinin ardından, bazı vatandaşlar bankanın İstanbul'daki genel müdürlük binası önünde toplandı. Vatandaşlar, Türk bayrakları ve çeşitli dövizlerle polis barikatının önünde beklemeye başladı. Destek olmak amacıyla bankaya para yatırdıklarını söyleyen bir grubun ise genel müdürlük binasından çıktıkları görüldü. Barikatın arkasında çok sayıda çevik kuvvet ekibi, TOMA'larla hazır bekledi. Banka çalışanları da kimlik kartlarını göstererek içeri alındı. Öğleden sonra ise alınan kararla müşterilerin de kimlik bilgileriyle içeri girmelerine izin verildi. Banka yetkilileri, kararı müşterilerine duyurmak için polis bariyerlerinin üzerine, "Bankamızın merkez şubesinde işlem yapmak için bilgilerinizi görevli memura vererek şubemize giriş yapabilirsiniz" yazılı duyuru astı. Bunun üzerine müşteriler nüfus cüzdanlarını görevli memura vererek içeri girmeye başladı. Bazı şehirlerde de bankanın şubeleri önünde kalabalık gruplar toplandı.


NE DEDİLER?
Karar siyasi değil, teknik
İçişleri Bakanı Efkan Ala: "Türkiye ekonomisi çok sağlam, dünyanın örnek gösterdiği bir ekonomi. Yolumuza devam ediyoruz. Ama spesifik olarak bu tür konularda ilgili daireler, sorumlu ve yetkili mekanizmalar sürekli gözetliyor, denetliyor, ortaya bir problem çıktığında müdahale ediyor. Birlikte takip ediyoruz."
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: "Arkasında siyasi bir karar yoktur. Keşke teknik şartları, şeffaflığı sağlamış olsalardı. Ortaklık yapısını bu belgeler istendiği zaman net bir şekilde ortaya koyabilseydi ve bu iş bu noktaya gelmeseydi. Ama maalesef başından itibaren bu noktaya geleceği anlaşılıyordu."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay: "Bank Asya konusu yeni gündemde değil. Siyasi bir etkilenme ile olacak olsaydı, çok önceleri olurdu. Kendi yürüyüşü ilgili teknik kurumlarca, BDDK tarafından değerlendirildi, o risk aşamasına geldiği için de mevduat sahiplerini korumak adına böyle karar alınmıştır."








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...