'Türkiye'nin, Moskova camisine yardımı 14 milyon dolara ulaştı'

'Türkiye'nin, Moskova camisine yardımı 14 milyon dolara ulaştı'

DÜNYA Haberleri

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin: 'Türkiye'yi bize en yakın, kardeş ve dost İslam ülkesi olarak görüyoruz'

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Türkiye'nin inşaatı devam eden Moskova Merkez Camisi'ne yaptığı yardımın 14 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Moskova'da AA muhabirine konuşan Gaynuddin, "Türkiye'nin toplam yardımı bizim inşaatçılarımızın hesabıyla 12-14 milyon dolar. Bu da cami maliyetinin yüzde 10'una denk geliyor. Bu vesileyle Rusya Müslümanları olarak Türkiye'ye teşekkürlerimizi iletiyoruz" dedi.
Gaynuddin, 10 bin kişilik caminin mihrap, minber, kubbe işlemeleri, kürsü, avize ve çini gibi iç dekorasyonunun Türkiye'de hazırlandığını belirterek Türkiye'den Moskova Camisi'ne hediye olarak Hazreti Muhammed'in sakal-ı şerif ya da saç-ı şerif'inin verilmesini umut ettiklerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Mayıs 2016'da Moskova Merkez Camisi'nin açılışına davet ettiklerini söyleyen Gaynuddin, "Bu camiyi beraber yaptık, beraber açalım düşüncesiyle kendisini davet ettim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cami açılışına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le katılmasını umut ediyorum" diye konuştu.
- Türkiye ve Rusya Müslüman toplumları arasındaki ilişkiler
Gaynuddin, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yakın işbirliği içinde olduklarını ifade ederek Diyanet Vakfı'nın Rusya'nın her bölgesindeki cami inşaatlarına yardım ettiğini kaydetti.
"Türkiye'yi bize en yakın, kardeş ve dost İslam ülkesi olarak görüyoruz" diyen Gaynuddin, Türkiye ile Rusya Müslüman toplumları arasındaki ilişkileri geliştirmek için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini belirtti.
Gaynuddin, Türkiye ile ortak konferanslar ve seminerler düzenlediklerine işaret ederek Rusya'da İslam dersi veren kuruluşlarla Türkiye'deki ilahiyat fakülteleri arasında ortak eğitim faaliyetleri yürütüldüğü anımsattı.
Gaynuddin ayrıca İslam Ansiklopedisi'nin beş cildinin Rusçaya tercüme edileceğini kaydetti.
- "İfade özgürlüğü adı altında dini duygulara hakaret edilemez"
Gaynuddin, Fransa'da bir mizah dergisinin Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürler yayımlanmasına ilişkin, "Hiç kimse ifade özgürlüğü adı altında dini duygulara hakaret edemez" dedi.
Demokrasinin adalet ve saygı prensipleri temelinde kurulduğunu vurgulayan Gaynuddin, şöyle devam etti:
"İfade özgürlüğü adı altında dini duygulara hakaret edilemez. İfade özgürlüğünün kendini frenleme sistemi olmalı, aksi takdirde karşı reaksiyon oluşur. Siz kutsal değerlere saygı duymuyorsanız, inananların değerlerine saygı göstermiyorsanız barış olmaz. Bu durumda siz, düşmanlık propagandası yapıyor, fitne çıkartıyor ve gerginlik oluşturuyorsunuz demektir. Bu nedenle inananların değerlerine saygı göstermek lazım."
Gaynuddin, bazı kişilerin çıkarttığı olaylardan dolayı tümüyle bir din veya milletin suçlanamayacağının altını çizerek "Suçlular her dinde var. Onlar da terörist faaliyetlerde bulunuyor. Kaç bin Müslüman terör eylemleriyle öldürüldü. İsrail'in sivil halkı öldürmesi, evleri harap etmesi suç değil mi? Hristiyan birisi suç işlediği zaman Hristiyanlık suçlanıyor mu? Eylemi yapan şahıs suçlanıyor. İşlediği suçtan, bunu gerçekleştiren şahıs mesuldür" diye konuştu.
Rusya'da dinler arası kutsal değerlere saygı gösterilmesi ve diyalog kurulması için karşılıklı güven ve anlayış atmosferi oluşturduklarını belirten Gaynuddin, 20 yılı aşkın süredir Rusya'da İslam'ın doğru anlaşılması için eğitim faaliyetleri, seminerler, konferanslar, sivil toplum ve gençlik hareketleri ile kadın kolları faaliyetleri yürüttüklerini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...