BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Aşure, vitamin ve protein deposu...

Aşure, vitamin ve protein deposu...

Vitamin, protein ve mineral içeriği çok dengeli olan bu geleneksel Türk tatlısı, aynı zamanda enerji deposudur. B2, B1, C ve A vitaminlerinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum yönünden de zengindir.



Her evde aşure telaşının yaşandığı, günlerin içinde bulunuyoruz. Türk mutfağının bu geleneksel tatlısının; vitamin, protein ve mineraller yönünden son derece zengin bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz? Evet... Muharrem ayında pişirilmesi gelenek haline gelen aşure, en eski tatlılarımızdan biridir. Aşurenin içine konulan yiyecekler yöreden yöreye değişmektedir. Bazı bölgelerde 7, bazı bölgelerde ise 15 ayrı gıda maddesinden yapılmaktadır. Zonguldak, Artvin ve Aydın gibi yörelerde kurban etinden ya da kurbanın eritilen yağından küçük bir parça da aşureye katılır. Bazı yörelerde ise tatlısının yanı sıra keşkek adı verilen tuzlusu da yapılır. Temel malzemesi buğday olan bu tatlıya, kuru fasulye, börülce, bakla, nohut gibi baklagiller, incir, üzüm, kayısı ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, elma, portakal gibi yaş meyveler, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişler katılır. Üzeri ise yine yöreden yöreye değişiklik göstermekle birlikte kuruyemiş, baharat, susam, nar gibi malzemelerle süslenir. Aşureye, şeker yerine tatlandırmak için pekmez de konulmaktadır. Ancak içine kaç çeşit malzeme katılırsa katılsın, Türk mutfağının en besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler kullanıldığı için de vitamin deposudur. Vitamin, protein ve mineral içeriği çok dengelidir. İçinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Enerji deposudur. B2, B1, C ve A vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir. Hazır gıdalar yerine çocuklara doğal olan bu tatlı bol bol yedirilmelidir. Kuş gribine DİKKAT! Avrupa’nın birçok bölgesine giderek yayılan kuş gribi hastalığına karşı okuyucularımızı uyarmak istiyoruz. Çünkü yetkililer, kuş gribi hastalığından dolayı Avusturya’nın Salzbourg eyaletinde 6 kişinin öldüğünü bildiriyor. Tirol eyaletindeki hastanelere ise her gün çok sayıda kuş gribi vakası geldiği ve hastanelerde boş yatak kalmadığı belirtiliyor. Kuş gribi hastalığı şüphesiyle hastanelere gelenler arasında Türkler’in de olduğu kaydediliyor. Yetkililer, özellikle bünyesi zayıf olan insanlarda, yaşlılarda ve çocuklarda giribin daha etkili olduğunu ifade ediyor. Kuş gribi; baş ağrısı ve mide bulantısı ile başlıyor. Hastalığa karşı aşısının sonbahar aylarının başlarında, kış mevsimi gelmeden yapılması gerekiyor. Doktorlar, salgının önlenebilmesi için en önemli adımın zamanında aşı yapılması olduğunu ifade ediyor. Ayrıca hastalık süresince üç gün kesinlikle yataktan kalkılmaması ve istirahat edilmesi tavsiye ediliyor. Doktorlar, hastalık sırasında bol bol sıvı, çorba, çay ve su tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 93487
    % 0.34
  • 5.4049
    % -0.64
  • 6.1727
    % -0.39
  • 6.9633
    % -0.57
  • 224.32
    % -0.43
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT