BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > YOĞURT alerjinin hizmetinde

YOĞURT alerjinin hizmetinde

Mayalı süt ürünlerinde bol miktarda bulunan “dost mikroplar” başta alerji olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu engelliyor



Mikrop denince, insanın aklına hep çeşitli hastalıklar gelir. Nezle, grip, menenjit, hepatit, zatürre, nefrit, mikropların neden oldukları hastalıklardır. Oysa, her mikrop hastalık yapmaz; yani mikropların da aynı kolesterol gibi iyisi de vardır, kötüsü de. Sindirim sistemimizde bizimle birlikte 500’den fazla farklı mikrop yaşamaktadır. Bunların bazılarının hastalık yapıcı etkileri vardır, yani zararlı mikroplardır, fakat bazıları ise vücudumuzun yararına çalışırlar, yani “dost mikroplar”dır. Sağlığımız için yararlı olan dost mikropların başlıcaları “lactobacillus” ve “bifidobacterium” sınıfındandırlar. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bağırsaklarımızdaki bu zararlı ve dost mikroplar arasında mükemmel bir denge kurulduğunu belirtiyor. “Dost mikroplar, zararlı olanların bağırsaklardaki tutunma yerlerini işgal ederek ve üremeleri için gerekli olan besinleri tüketerek bunların çoğalmalarını ve hastalık yapmalarını önler” diyen Prof. Küçükusta, bu dengenin bozulması halinde, başta ishal olmak üzere çeşitli hastalıkların ortaya çıktığını söylüyor. Yoğurt gibi mayalanmış sütten elde edilen besinlerin, bu dost mikroplar yönünden son derece zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Uzun süre sağlıklı yaşayan insanların ‘Ben her gün yoğurt yerim’ demelerinin altında yatan bilimsel gerçek, bu kişilerin yoğurtla beraber bol miktarda dost mikropları almalarıdır. Bu mikropların tek başlarına ilaç gibi ya da bazı besinlere eklenerek de alınması mümkündür. Lactobacillus veya bifidobacterium türü faydalı bakterilere probiotik ismi verilmektedir. Son yıllarda yapılan bir çok araştırma, yoğurtta da bol miktarda bulunan probiotiklerin, başta alerji olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.” Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, probiotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini şöyle özetliyor: “Bunlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, barsaklardan vitamin ve minerallerin emilimini artırır. Başta barsak iltihapları ve çeşitli nedenlere bağlı ishaller olmak üzere böbrek, idrar yolları ve derideki infeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır. alerjik rahatsızlıkların oluşumunu engellemektedir. Probiotiklerin, kalın barsak kanserini önleyici etkisi olabileceği de belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda, probiotiklerin kolesterol düzeyini düşürerek damar sertliğini engelleyebilecekleri, osteoporoz (kemik erimesi) ve diş çürümelerine karşı koruyucu olabilecekleri belirlenmiştir. Alerjiyi önlüyor Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, gebeliklerinin son haftalarında ve süt verdikleri 6 aylık dönemde, yoğurt gibi lactobacillus türü probiotikler açısından zengin gıdalarla verilen annelerin bebeklerinde, egzamanın yüzde 50 oranında az görüldüğü belirlendi. Çiftliklerde doğup büyüyen çocuklarda da astım ve alerjik hastalıkların daha az görülmesi, bu çocukların daha fazla yoğurt tüketmeleriyle ilgili olabileceğini düşündürmektedir. Prof. Dr. Küçükusta, “Böylece, bağırsaklarımızda bulunan mikropların, bağışıklık sisteminin gelişimi üzerine çok önemli etkilerinin olabileceği ve lactobacillus veya bifidobacterium türü dost mikropların alerjik hastalıkların oluşumunu önleyebilecekleri tesbit edildi. Uzmanlar şimdi, probiotiklerin astım üzerine olan etkilerini araştırıyorlar” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT