Engin Alan'a kötü haber! Vekil olamayabilir

Engin Alan'a kötü haber! Vekil olamayabilir

Politika Haberleri

Balyoz'da aldığı ceza Yargıtay'ca onanan, AYM'nin ise yeniden yargılama kararı verdiği Engin Alan'ın sicil kaydı kalkmazsa adaylığı tehlikede.

Balyoz davasında 18 yıl hapis cezası alan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın tekrar aday olabilmesi adli sicil engeline takıldı. Alan'ın avukatı Adalet Bakanlığı ve Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak Alan'ın Balyoz davasından aldığı cezadan kaynaklanan adli sicil kaydının silinmesini istedi.
Balyoz davasının tutuklu sanıklarından emekli Korgeneral Engin Alan, yargılama devam ederken 2011 seçimlerinde MHP'den İstanbul Milletvekili seçildi. Yargılama sonucunda 21 Eylül 2012'de Alan'a 18 yıl hapis cezası verildi. Alan'ın aldığı ceza Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2013'te onaylanarak kesinleşti. Ancak sanık avukatları "hak ihlali" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.
AYM, 18 Haziran 2014'te verdiği kararında yargılama sürecinde hak ihlali yapıldığına hükmederek davanın yeniden görülmesini istedi. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldığı için davanın İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmesine karar verildi. Sanık avukatlarının başvurusu üzerine de davanın tutuklu sanıkları tahliye edildi. 19 Haziran'da tahliye olan Alan, 24 Haziran'da TBMM'de yemin ederek görevine başladı.

Siciline işlendi
Sanıkların aldıkları cezalar ise Yargıtay onadığı için adli sicil kayıtlarına geçti. Alan'ın avukatı 10 Şubat'ta Adalet Bakanlığı Adli Sicil Müdürlüğü'ne başvurdu. Başvuru dilekçesinde "Milletvekili adaylarından Adli Sicil Kaydı istenildiğinde müvekkilimiz kayden sabıkalı görünmektedir. Bu durum müvekkil Engin Alan'ın 7 Haziran 2015 tarihindeki seçimlere iştirakini zorlaştıracak haksız bir uygulamaya ve hak ihlaline neden olacaktır" ifadelerine yer verilerek kaydın kaldırılması istendi.
Bakanlık bu başvuruya henüz cevap vermedi. Eğer adli sicil kaydı kaldırılmazsa Alan tekrar aday olamayacak.
Ergenekon davasında ise cezalar henüz Yargıtay tarafından onanmadığı için bu davanın sanığı olan Sinan Aygün, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın yeniden aday olmalarının adli sicil kaydı yönünden bir engel bulunmuyor.

'AYM kararı sicili de kapsar'
Engin Alan'ın durumuna hukukçuların görüşü ise şöyle:
- Prof. Dr. Ender Ethem Atay (Gazi Üniversitesi): "Burada bir hukuki boşluk var. Hukuki boşluktan da hak ve hürriyetler bakımından mağdur vatandaşın yararlanması gerekir. Anayasa Mahkemesi 'hak ihlali' kararı vermiş. Bu 'hak ihlali' adli sicil kaydını da kapsıyor. Bu kaydın silinmesi gerekir."
- Prof. Dr. Ersan Şen (İstanbul Üniversitesi): "Adli sicil kaydının kaldırılması gerekir. Çünkü verilen mahkumiyet kararı AYM kararından sonra askıya alındı. Dolayısıyla bana göre aday olmasında bir engel yoktur."
- Prof. Dr. Ümit Kocasakal (İstanbul Barosu Başkanı): "Yeniden yargılama kararı verildiği zaman ilk hüküm geçerliliğini yitirir. Dolayısıyla adli sicil kaydı da hükümsüz ve dayanaksız kalıyor. Eğer milletvekili seçilme hakkına engel olursa da ikinci bir hak ihlali doğar."
(Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...