Vatandaş lobinin dolar oyununu bozdu

Vatandaş lobinin dolar oyununu bozdu

Ekonomi Haberleri

Doları tarihi zirveye çıkaran operasyona, vatandaş prim vermedi. Döviz hesapları 17.6 milyar dolar azaldı.

Dolar, uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimini engellemeye yönelik spekülatif alımlarla 2.51 TL ile tarihi rekor kırarken, Türk halkı bu oyuna gelmedi. Dolardaki sert yükseliş sırasında, Merkez Bankası'nın yapamadığını yaparak adeta piyasa yapıcı gibi davranan ve döviz satışına geçen Türkler, doların ateşinin daha fazla yükselmesini engelledi.


14 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ


Bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü, doların yüzde 10'a yakın yükseldiği 14 Kasım 2014-30 Ocak 2015 tarihleri arasında 17.6 milyar dolar azalarak 170.1 milyar dolardan 152.4 milyar dolara indi. Döviz hesaplarının büyüklüğü 22 Kasım 2013'ten bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.


KÜÇÜK YATIRIMCI DOLARI SATTI


Döviz hesaplarındaki azalmanın önemli bir bölümünün bireysel yatırımcıların satışından kaynaklandığına dikkat çeken analistler, "Yerli yatırımcı kur yükseldikçe, satış tarafına geçti. Ayrıca, euro/dolar paritesindeki gerilemenin etkisiyle, dolar bazındaki erimenin bir kısmı, euro mevduatlarının dolara göre düşmesinden kaynaklandı" değerlendirmesinde bulundu. Türk şirketlerinin de vergi ödemeleri nedeniyle, özellikle geçen yılın aralık ayında döviz sattığı belirtiliyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, faiz indirimi için gerekirse olağanüstü toplanılacağını açıklamasının ardından, dolarda spekülatif bir yükseliş başlamıştı. Bu operasyona rağmen, döviz hesaplarında ocak ayının son haftasında 2.2 milyar dolar civarında çözülme yaşandı. 'Dolar 3 TL'ye gidiyor' algısı oluşturup, vatandaşın da dövize hücum etmesini sağlama planı, küçük yatırımcıların sağduyulu davranmasıyla bozuldu.


Kaynak: SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...