Husi militanları göstericilere ateş açtı

/ Kaynak: AA
Husi militanları göstericilere ateş açtı

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'in çeşitli kentlerinde Husi Ensarullah örgütünün yönetime el koymasına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler gösteri düzenledi.

İbb kentindeki gösteride Ensarullah militanları katılımcılara ateş açtı.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yemen'in orta kesiminde bulunan İbb kentindeki Emniyet Müdürlüğü yakınında Husilerin siyasete müdahalesine karşı düzenlenen gösteriler sırasında, Ensarullah'a bağlı militanlar, katılımcıları dağıtmak için üzerlerine ateş açtı. Olayda, ölen ya da yaralanan olmadı.
Ensarullah örgütünün bazı göstericileri bilinmeyen bir yere götürdüğü belirtilirken, Husiler söz konusu olaylara ilişkin bir açıklama yapmadı.
Bunun yanı sıra Ebyen kentine bağlı Levder ilçesinde düzenlenen gösteriye katılan önde gelen aşiret liderlerinden Ali Iyde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gösteri kabileler ve siyasi oluşumların, cumhurbaşkanı ve hükümete yapılan Husi darbesine tepki olarak yapıldı" dedi.
İstifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi'yi destekleyen silahlı aşiret mensuplarının da başkanı olan Iyde, aşiret mensupları ve farklı siyasi oluşumların temsilcilerinin Husilerin Ebyen'e girmesi halinde mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.
Bu gösterinin aynı zamanda Husilerin başkent Sana'yı ve bazı kentleri silah gücüyle ele geçirmelerine tepki olduğunu söyleyen Iyde, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin" görevine geri dönmesini ve Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarının uygulanmasını istedi.
Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.
Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...