Türk toplumunun gıda tüketim alışkanlıkları araştırıldı

Türk toplumunun gıda tüketim alışkanlıkları araştırıldı

SAĞLIK Haberleri

Yapılan araştırma, toplumun büyük bir bölümünün kırmızı et, tavuk, süt, yumurta, sebze ve meyvenin üretimi ile ilgili kaygıları olduğunu ortaya koydu

Gıda Araştırmaları Platformu tarafından yapılan ve tüketicinin organik gıda, hormonlu ve doğal gıda gibi tüketim tercihlerini etkileyen faktörlerin sorgulandığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Vatandaş birçok yiyecek maddesinin içeriğine ilişkin "kaygı" duymasına rağmen tüketimden vazgeçmiyor. Obezite, kanser ve diğer kronik hastalıklarla gıda ilişkisinin son günlerde yoğun olarak gündeme gelmesi sonucunda toplumda yiyecek ve içeriklerin sağlıklı olup olmadığının daha fazla sorgulanmaya başladığını söyleyen Gıda Araştırmaları Platformu temsilcisi Dr. Aydın Dörtok, gıdalara ilişkin yapılan farklı açıklamaların kafa karıştırdığını belirterek nbsp;"Bilim dünyasından gelen farklı görüşler, belli gıda ürünlerinin sağlık açısından olumsuz olarak nitelenmesi, işlenmiş gıdalar, entegre et üretim tesisleri, kronik hastalıklar, kanser ve beslenme ilişkisi konusunda farklı yöndeki görüşler nbsp;doğru-yanlış konusunda karmaşa oluşturuyor. Halkın anlayabileceği dilde 'gıda okur yazarlığı projesi geliştirilmeli " diye konuştu. 18 yaş üzeri tüketicilerle yapılan çalışmanın sonuçlarına göre tüketicinin kaygısının market raflarına yansımadığını belirten Dr. Aydın Dörtok, vatandaşın içine sinmese de bazı ürünleri tüketmeye devam ettiğini bildirdi.
ETİ?HÂLÂ?KASAPTAN ALIYORUZ
Araştırmalardan elde edilen bazı çarpıcı veriler şöyle:
-Halkın %80'i en sağlıklı ürünlerin organik ürünler olduğunu söylüyor ancak sadece %10'u organik tüketiyor.
-Sebze ve meyveden sonra tüketicilerin en çok endişe duydukları ürünlerin başında %55 ile tavuk gelmektedir. Ancak bu durum tüketim rakamlarına aynı oranda yansımıyor. Görüşülen kişilerin %80'i de haftada en az bir-iki kez tavuk yediğini belirtiyor. nbsp;
-Yumurta tüketimine yönelik sağlık açısından endişe taşıyanların oranı ise % 36. Endişelerin başında da %55 ile hormon içermesi geliyor. nbsp;
-Halkımız et ve kıymayı hala güvendiği kasaptan alıyor. Araştırmaya katılanların %60'ı diğer alışverişlerinin tamamını marketten yapsa da eti kasaptan almayı tercih ettiğini bildirdi.
-En çok uzun ömürlü süt tüketiyoruz. Tüketicilerin % 97'si ise süt tüketimi ile ilgili olarak sağlık açısından bir endişe duymuyor. Endişe duyanların %89'unun endişe duyma nedeni ise koruyucu katkı maddesi içermesi.
EN ÇOK HORMONLU GIDADAN KORKUYORUZ
Vatandaş en çok nbsp;yiyip içtiği ürünlerde hormon bulunmasından korkuyor. Halkın %78'i organik veya doğal olmayan sebze ve meyvelerin insan sağlığına zararlı maddeler içerdiğini düşünüyor. Hormon dışında, sebze ve meyvelerin ilaçlamasında kullanılan maddeler de kaygı oluşturuyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...