Ürdün'de İhvan liderinin tutuklanmasına tepkiler büyüyor

/ Kaynak: AA
Ürdün'de İhvan liderinin tutuklanmasına tepkiler büyüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Genel Sekreter Yardımcısı Beni Erşid'in mahkum edilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Yermuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmed Said Nevfel, Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin Ürdün Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Beni Erşid'i 1 buçuk yıl hapis cezasına çarptırmasını siyasi bir karar olarak değerlendirdi.
AA'ya konuşan Yermuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nevfel, Beni Erşid'e verilen hapis cezasını eleştirerek, kararı şöyle değerlendirdi: "Beni Erşid'e verilen hapis cezası siyasi bir karardır."
Hapis cezasının siyasi hakları ihlal ettiğini belirten Nevfel, "Erşid resmi kayıtlı siyasi partinin mensubu olarak düşüncelerini paylaşma hakkına sahiptir ve en kısa zamanda serbest bırakılmalıdır" diye konuştu.
Nevfel, Ürdün hükumetinin radikalliğe karşıtlık adı altında Erşid'i 1.5 yıl hapse mahkum etmesini "Tutarsızlık" şeklinde tanımladı.
Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin Beni Erşid'i "Kardeş ülkeyi eleştirerek ilişkilere zarar vermekten 1,5 yıl hapse mahkum etmesini eleştiren Ürdün'deki İhvan'ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Partisi (İCP) de, yayınladığı açıklamada, "Erşid'e verilen ceza, hukukun katledilmesidir" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında Erşid'e verilen hapis cezasının "Adaletsiz" olduğunu savunan İCP, cezanın anayasaya ve hukuka aykırı olduğu belirtildi.
İCP, Erşid'e verilen hapis cezasının bireysel haklara ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğu aktarılarak, "Düşünce özgürlüğünün engellenerek hapis cezasına çarptırılmasının radikal tutumun neticesi" olduğu ifade edildi.
Öte yandan Eski Sağlık Bakanı Memduh el-İbadi ise Ürdün'deki İhvan'ın şimdiki liderlerinin tutumlarının önceki İhvan liderlerinden farklı olduğunu savunarak, "İhvan liderliğinin marjinal tutumları yüzünden İhvan ile hükümet arasındaki ilişkiler giderek daha çok kötüleşiyor" şeklide konuştu.
Ürdün İhvanı da Erşid'e verilen hapis cezasının "Özgürlükleri kısıtlayan" ve "Kabul edilemez" şeklinde tanımlayarak "Baskı rejiminin başlangıcını temsil ettiğini" ileri sürdü.
Teşkilattan yapılan yazılı açıklamada, Erşid'in 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasının "Uluslararası alanda İhvan'dan öç alma" planının parçası olduğu savunularak, "Özgürlükleri kısıtlayan hapis cezasını kınıyor ve kabule edilemez olduğuna inanıyoruz. Erşid'in hapis cezasına mahkum edilmesi baskı rejiminin temsilidir" ifadelerine yer verildi.
Ürdün'de Kasım ayından bu yana aralarında Ürdün İhvanı Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Beni Erşid'in de olduğu 22 İhvan mensubu gözaltına alındı.
Erşid, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yazdığı yorumda İhvan'ı terör listesine alan BAE'yi eleştirmesi üzerine, Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi kararınca "iki dost ülke ilişkilerine zarar vermekle" suçlanarak gözaltına alınmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...