Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran'dan petrol itirafı

İran'dan petrol itirafı

DÜNYA Haberleri

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, ortak petrol arama alanlarında yatırım yapmak için gerekli sermayeye sahip olmadıklarını bildirdi.

İran Meclisi'nde konuşan Zengene, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının düşmesi sonucu petrolden elde edilen gelirin azaldığını, bu nedenle bakanlığının yatırım yapamadığını ve işcilerinin maaşlarını ödemede zorlandığını söyledi.
Zengene, "Petrol Bakanlığı, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ortak petrol arama alanlarında yatırım yapmak için gerekli sermayeye sahip değil" dedi.
Zengene, petrolden elde edilen gelirin yıllık 10 milyar dolar azaldığının altını çizerek, "Meclis petrol gelirinin yüzde 14,5'ini bakanlığımıza tahsis ettiği dönemde günde 2 milyon varil 100 dolardan ihraç ediliyor bu da bakanlığımıza yılda 13 milyar dolar girdi sağlıyordu. bugün petrol 40 dolara düştü ve yıllık payımız 3 milyar dolara geriledi" bilgisini verdi.
Bakanlığının dışarıdan borç alamayacağını kaydeden Zengene, bu ihtiyacın karşılanması için tek yolun iç piyasaya hisse senedi satmak olduğunu dile getirdi.
Zengene, petrol gelirlerinin kötü durumda olduğunu ifade ederek, meclise sunulan hisse senedi satılması önerisinin kabul edilmemesi halinde gerçek bir krizle karşı karşıya kalınacağı görüşünü ifade etti.
Bakanlığının yapacağı yatırımlar için Kalkınma Fonu'ndan pay ayrıldığını dile getiren Zengene, "Ulusal Kalkınma Fonu'nu destekleyen kaynakların en başında petrol sanayisi gelmektedir. Eğer petrol sanayisi zayıflar ise Kalkınma Fonu da yok olur" dedi.
Öte yandan, mecliste yapılan oylama sonucu ortak petrol alanlarında yapılacak yatırımlar için Ulusal Kalkınma Fonu'ndan Petrol Bakanlığı'na 4 milyar 800 milyon dolar ayrılması kabul edildi.

Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...