Cameron, Poroşenko, Sisi, Ban Ki-mun, Schmidt ve Bolkiah ile görüştü

/ Kaynak: AA
Cameron, Poroşenko, Sisi, Ban Ki-mun, Schmidt ve Bolkiah ile görüştü

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Başbakanı Cameron, Poroşenko, Sisi, Ban Ki-mun, Schmidt ile telefonda görüştü, Brunei Sultanı Bolkiah ile bir araya geldi

İngiltere Başbakanı David Cameron, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüşürken, İngiltere'yi ziyaret eden Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah ile bir araya geldi.
İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada, Cameron'ın dünya liderleriyle, Libya ve Ukrayna'daki gelişmeler ve terörle mücadele konularını ele aldığı bildirildi.
Başbakanlık, Ukrayna'daki doğusundaki durumu görüşen Cameron ve Poroşenko'nun bölgedeki son gelişmeler ve ateşkese yönelik endişelerini dile getirdikleri, Ukrayna krizinde yer alan tarafların ateşkese saygı göstermesi gerektiğinin önemine değindikleri kaydedildi.
Ateşkesin desteklenmesi kapsamında BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) oynayabileceği role de değinen Cameron ve Poroşenko'nun görüşmede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün öneminin altını çizdiği ve önümüzdeki günlerde yakın temas içerisinde kalmaya karar verdikleri belirtildi.
-"'Güvenli Libya' ortak hedef"-
Başbakanlık, Cameron'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, iki liderin özellikle terörle mücade konusunda İngiltere ve Mısır'ın ortak çabalarını nasıl kuvvetlendirebileceklerini masaya yatırdıkları belirtirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Başbakan Cameron, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye Libya'da IŞİD teröristleri tarafndan öldürülen 21 Mısırlı Kıpti'ye ilişkin taziyelerini iletirken, ülkelerinin terör tehdidinden korunması için birlikte yürütülebilecek çalışmaları görüştü. Cameron, hem İngiltere hem de Mısır'ın 'güvenli Libya' hedefini paylaştığını bildirdi. Her iki lider de Libya'daki krizin uzun dönemde, kapsayıcı bir siyasi anlaşmayla çözümleneceği hakkında mutabık kalırken, bunu desteklemesi için İngiltere ve Mısır'ın ortak çalışma yürütmesi gerektiğine karar verdi."
İngiltere Başbakanlığı, Cameron'ın Danimarkalı mevkidaşı Helle Thorning Schmidt ile yaptığı görüşmede ise, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da geçen hafta sonu düzenlenen saldırılara ilişkin "kişisel olarak taziyelerini ilettiği ve bu zor zamanda İngiltere'nin desteğini sunduğunu" bildirdi. Açıklamada, "Cameron ve Schmidt, istihbarat kurumlarımızın yakın işbirliği dahil olmak üzere, aşırıcılığın oluşturduğu nbsp;tehditle başetmede İngiliz ve Danimarkalı yetkililerin birlikte çalışmayı sürdürmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı" denildi.
-Brunei ile anlaşma-
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de konuşan Cameron'ın Libya ve Ukrayna'daki durumu değerlendirdikleri bildirdildi.
Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin, Cameron ve Ban'ın BM'nin bölgedeki ateşkesi nasıl destekleyebileceğini görüştüğü ve taraflar arasında yapılan anlaşmalarla ilerleme kaydedildiğinin altını çizdiği kaydedildi. Libya konusunda ise Cameron'ın bölgedeki gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdiğini belirten İngiltere Başbakanlığı, "Cameron ayrıca, Libya'yı çıkmazdan kurtarmak isteyen BM sürecine verdiğimiz desteğimizi belirtti" dedi.
Öte yandan İngiltere'yi ziyaret eden Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah ile bir araya gelen Cameron, İngiltere'nin Brunei'da bulunan askeri varlığı ve IŞİD hedeflerini vuran uluslararası koalisyon konularını görüştü.
Başbakanlık açıklamasında, "İki lider, Brunei'da garnizon kuran İngiliz askerlerinin bölgede 5 yıl daha kalması konusunda anlaşmaya vardı. Cameron, garnizonun İngiltere'ye Güney Asya'da kalıcı mevcudiyet sağladığını belirterek, bu ayrıca İngiliz askerlerine aşırı ortamlarda eğitim yapma fırsatı sunmaktadır" denildi.
IŞİD'e karşı operasyon yürüten uluslararası koalisyonun çalışmalarını da görüşen iki liderin, "ılımı ideolojinin, aşırıcı ideoloji üzerinde etkin olmasının önemine" değindiği ve her iki ülkenin de bunun hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışında desteklenmesi için nasıl çalışabileceklerini ele aldığı kaydedildi.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...