Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Musul'dan kaçabilenler anlattı: 'Gençleri militan olmaya zorluyorlar'

/ Kaynak: AA
Musul'dan kaçabilenler anlattı: 'Gençleri militan olmaya zorluyorlar'

DÜNYA Haberleri  / AA

Terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul'un Beşika ilçesinden 7 ay sonra kaçabilen Şahbek Kürtleri, yaşadıklarını anlattı.

Terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul kentinden kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığınan Şahbek (Şebek) Kürtleri yaşadıklarını anlattı. Görgü tanıkları, Musul'u yaşanmaz hale getiren IŞİD'in, gençleri militan olmaya zorladığını ve yerel halkın mallarına el koyduğunu ifade etti.
Musul'un 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmesinin ardından binlerce insan evini terk etti. Ancak Musul'un kent merkezi, IŞİD'in eline düşmesine rağmen bazı ilçe ve nahiyelere yönelik saldırı yapılmadığı için insanlar evlerinde kalmayı tercih ettiler. IŞİD'in 2 Ağustos 2014 tarihinde Kürt bölgesine saldırmasıyla birlikte Musul'un geri kalan ilçe ve nahiyeleri de terör örgütünün kontrolünü girdi. Yezidi ve Şahbek ailelerin yaşadığı Beşika ilçesi daha sonra IŞİD'in eline geçen yerleşim birimi oldu. Burada yaşanan çatışmalara rağmen bazı aileler, evlerinde kalmaya devam ettiler.
Geçen süre içerisinde Musul bölgesinde elektrik ve su olmaması, IŞİD'in gençleri zorla militan yapmak istemesi ve "Musul'a büyük operasyon düzenlenecek" söylentisi üzerine daha önce evinde kalmayı tercih edenler de kaçmaya başladı. Ailelerin bir kısmı, kaçmayı başarırken bazılarının da IŞİD tarafından yakalanarak öldürüldüğü ileri sürüldü.
- Kaçan 30 aile Duhok'a sığındı
Musul'un IŞİD kontrolündeki Beşika ilçesindeki köylerden kaçan 30 aile ise Duhok ilinin Berdareş ilçesine sığındı. Sağlık taraması ve güvenlik soruşturmasından geçirilen aileler, IKBY hükümeti tarafından kurulan Berdareş kampına yerleştirildi. Güvenlik gerekçesiyle görüntü alınmasına izin verilmeyen kişiler, yüzlerini kapatarak ve kod isimler kullanarak AA'ya yaşadıklarını anlattı.
Ailesiyle kaçmayı başaran "Yusuf" kod adlı sığınmacı, terör örgütü IŞİD kontrolündeki Musul'da "hayatın her geçen gün çekilmez hale geldiğini" belirterek, "Musul'da aylardır elektrik ve su yok. Her şey çok pahalı. Mutfak tüpü 60 dolara satılıyor. Çatışmaların başında Musul'da kalanlar, kenti terk etmediklerine pişman oldu. Malımıza, mülkümüze zarar gelmesin diye 7 ay kaldık ancak her şey elden gitti" dedi.
- "Örgüt gençleri militan olmaya zorluyor"
IŞİD'in, gençleri savaşmaya zorladığını anlatan Yusuf, şunları söyledi:
"Çatışmalar nedeniyle militan sayısı azalan örgüt, gençleri militan olmaya zorluyor. İki oğlumu da zorla savaşçı yapmak istediler. Bunun için bize haber göndererek daha önce Peşmerge olan iki oğlumun kendilerine katılmasını istediler. Oğullarım 4 gün içinde gitmeseydi kafaları kesilecekti. Bu nedenle kaçmaktan başka çaremiz kalmadı. Kürdistan bölgesine sığındık ve çok şükür çocuklarım yanımda."
Yusuf, her şeylerini geride bırakarak, saatler süren yürüyüşlerden sonra canlarını kurtardıklarını ifade etti. IŞİD'in Musul'daki askeri durumuna da değinen Yusuf, gelir kaybı yaşayan örgütün halkın malına el koyduğunu belirtti. Musul halkının da IŞİD'den rahatsız olduğunu ve "bıkkınlık noktasına" geldiğini aktaran Yusuf, yolunu bulanların kaçtığını dile getirdi.
- "15 kişi evime baskın yaptı"
Ailesiyle IŞİD kontrolündeki Musul'dan kaçan bir başka Şahbek Kürt'ü Hasan da "Bir hafta önce gece yarısı 15 kişi kapımı kırarak evime baskın yaptı. Gençleri militan yapmak istediklerini söyleyerek, iki büyük oğlumu almak istediler. Bir hafta süre verdiler. Biz de bu sürede kaçarak Kürdistan'a sığındık. Çocuklarımı kurtardığım için çok mutluyum" diye konuştu.
Ordu birliklerinin operasyonları sonucu sürekli kan kaybeden IŞİD'in halka saldırdığına dikkati çeken Hasan, "Hastaneye getirdikleri yaralı militanları kurtaramadı diye doktorları öldürüyorlar. İstediklerini vermeyen kişileri anında infaz ediyorlar. Bizden önce farklı mezhepler kaçarak kendini kurtardı. Bölgedeki Sünni halk ise kaçmadığına çok pişman" ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...