Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yemen'de Husiler savaş uçaklarına el koydu

/ Kaynak: AA
Yemen'de Husiler savaş uçaklarına el koydu

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki liman kenti Hudeyde'ye gemi ile gelen Rus yapımı 3 Sukhoi tipi savaş uçağına Husiler'in el koyduğu belirtildi.

Liman kaynaklarından alınan bilgilere göre iki gün önce getirilen uçaklara dün gece Husi militanlarınca el konulduğu ifade edildi.
Ukrayna bandıralı bir gemi ile gelen uçakların Husilerin idare merkezi konumundaki Sa'da kentine götürüldüğü de alınan haberler arasında. Uçakların Sa'da kentine naklinin hangi yolla yapıldığı hakkında ise bir bilgi verilmedi.
Husilerin Yemen siyasetine müdahalesiyle ülkede baş gösteren otorite boşluğu, kabile milislerinin bir ''Karşı güç'' oluşturmasına neden oluyor. Marib ve el-Beyda kentlerinde bulunan silahlı kabilelerin bazıları el-Kaide'nin Yemen kolu Ensaru'ş-Şeria örgütüne yakınlıkları ile biliniyor.
Husilerin Sana, Hudeyde, İbb kentlerinden sonraki hedefleri arasında bulunan Marib ve el-Beyda, ''Hava desteği olmadan'' alınamayacak çöl ve dağlık coğrafyalar olarak biliniyor.
Yemen Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının bir kısmı devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı generaller tarafından tutuluyor. Ülkedeki bazı siyasi analistler ve köşe yazarları Husilerin hava gücünü de ele geçirerek Sünni kabilelere karşı avantaj elde etmeye çalıştığını belirtiyor.
Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.
Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...