Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kazakistan 'aktif genişleme politikasını' sürdürecek

/ Kaynak: AA
Kazakistan 'aktif genişleme politikasını' sürdürecek

DÜNYA Haberleri  / AA

Kazakistan Devlet Başkanı, ülkesinin 2015 yılında uluslararası ilişkileri derinleştiren "aktif genişleme politikasını" devam ettireceğini söyledi.

Devlet Başkanı Nazarbayev, devlet sarayı Akorda'da ülkesine akredite yabancı diplomatik misyon şefleri ile bir araya geldi.
Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan ile Rusya arasında 2013 yılında imzalanan "21. yüzyıl iyi komşuluk ve ittifak" antlaşmasının yürürlüğüne girdiğini hatırlattı. Nazarbayev, Çin ile kapsamlı stratejik işbirliği ve iyi komşuluk ilişkilerini derinleştirme niyetinde olduklarını, önde gelen ekonomi, ticaret ve yatırım ortakları AB ile de işbirliğini geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Diplomaside derinlik ve genişlemenin önemine değinen Nazarbayev, ABD ile gelişmekte olan stratejik ortaklığı güçlendirmenin ise kendileri için önemli olduğunu kaydetti.
- Ukrayna krizi -
Ukrayna krizine de değinen Nazarbayev, krize çözüm bulunması amacıyla Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan zirvenin alkışlanması gerektiğini belirtti ve tarafları Minsk anlaşması dahil olmak üzere kendi yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. Krizin çözümünün ancak barışçıl yollarla olabileceğine işaret eden Nazarbayev, Astana yönetiminin krizin çözümünde etkin rol almaya devam edeceğini kaydetti.
Nazarbayev, güvenliği sağlamanın en etkili yolunun devletler arasında daha yakın ekonomik işbirliğinden geçtiğine işaret ederken, Ukrayna krizi sonrası Batı ve Rusya arasında oluşan karşılıklı ekonomik yaptırımların ülkelerin ve halklarının durumunu daha da kötüleştirdiğini kaydetti.
Kalıcı barış ve küresel istikrar için uluslararası hukuka sıkı riayet edilmesi gerektiğini ifade eden Nazarbayev, çatışma ve anlaşmazlıkların çözümünde Birleşmiş Milletler mekanizmalarının daha etkin çalışması gerektiğini söyledi.
İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin tüm tarafların kabul edeceği kapsamlı bir başarı ile bu yıl tamamlanmasını umduklarını ifade eden Nazarbayev, Kazakistan'ın Afganistan'ın yeniden inşasında ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik etmeye devam edeceğini aktardı.
Nazarbayev, konuşmasının ardından aralarında Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel'in de bulunduğu yabancı diplomatik misyon şefleri ile hatıra fotoğraf çektirdi.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...