Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü sergi oldu

Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü sergi oldu

GÜNDEM Haberleri

Bakan Çelik, kahvenin 500 yıllık öyküsünü anlatan "Bir taşım keyif-Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Topkapı Sarayı Has Ahırlar'daki törende konuşan Çelik, Türk kahvesinin, yalnızca yeme-içme kültürünün değil, sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı.


Kökleri 16. yüzyıla dayanan Türk kahvesi kültürünün, kendine has pişirme tekniği ve sunumunun yanı sıra etrafında şekillenen gelenekleriyle de kültürün çok önemli bir parçası olduğunu dile getiren Çelik, kahvenin, Osmanlı döneminde hem sarayda hem de günlük yaşam içinde sosyo-kültürel bir olgu olarak ön planda yer aldığını aktardı. Çelik, özellikle saray yaşamında kahve ikramının, törensel bir hava içinde özenle yapıldığını, bu amaçla sarayda kahvecibaşılık teşkilatının ihdas edildiğini anlattı.


Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü sergi oldu


Bakan Çelik, "Örneğin vezirlere kahve ikram edilecek zamanlar ve bu merasimin nasıl yapılacağı teşrifata kaydedilmiştir" dedi.


Ramazan ve kurban bayramlarının son günlerinde saraya gelen önemli devlet adamlarının, rütbelerine göre Darüssaade Ağası'nın veya Silahtar Ağa'nın odalarında kahve ikramı yapıldıktan sonra huzur-u hümayuna kabul edildiklerini kaydeden Çelik, padişahın tahta çıkma törenlerinde, sultan Hırka-i Saadet Dairesi'ne girdiği vakit, hazır bulunan vezirlere, arslanhane denilen yerlerde kahve ve tatlı ikram edildiğini dile getirdi.
Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü sergi oldu
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şu bilgileri verdi:


"Dolayısıyla kahve bir içecek olmanın ötesinde devlet hayatından, tefrişattan, gündelik hayata kadar büyük bir kültürel yapının merkezinde yer almaktadır. Günlük yaşam içerisinde de çok önemli yeri var. Kahvehaneler ve seyyar kahve ocaklarında hazırlanıp içilen kahve, her sınıftan insanın gündelik hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. Kahve kültürünün yüzyıllarca yaşatıldığı sosyal mekanlar olan kahvehaneler, aynı zamanda gölge oyunu, meddahlık ve orta oyunu gibi geleneksel Türk temaşa sanatlarına da ev sahipliği yapmıştır."


"KAHVE, OSMANLI SAYESİNDE YAYILMIŞTIR"
Bakan Çelik, kahvenin Yemen'den çıkıp, Batı'ya yayılmasının Osmanlı sayesinde olduğunu söyledi.


Osmanlı İmparatorluğu'nun, Doğu ile Batı arasındaki ticaret yollarına hakim olmasının yanı sıra diplomatik ilişkilerde kahvenin Avrupalılar tarafından öğrenilmesini ve zevkle tüketilmesini sağladığını belirten Çelik, şöyle devam etti:


"Örneğin Hoşbeş Nüktedan Süleyman Ağa, 1600'lü yılların ortasından sonlarına kadar yürüttüğü Paris Sefirliği sırasında götürdüğü kahveyi, Fransız kültürüne tanıtmıştır. Hatta kendisi dönerken Ermeni asıllı yardımcısı Paris'te kalıp kahvehane açmıştır. Bir başka çarpıcı örnek ise 1683 Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun kuşatmayı kaldırması sonucu bıraktığı 500 çuval kahveyle Viyana'daki ilk kahvehanelerin açılmasıdır. Bundan sonra Avrupa gerçek anlamda kahve kültürü ile tanışmıştır."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...