Erken damar tedavisi Alzheimer'dan koruyor

Erken damar tedavisi Alzheimer'dan koruyor

SAĞLIK Haberleri

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer süreci, amiloid proteinin 40 yaşından itibaren beyinde birikmesi ile başlıyor.

Oyuncu Julianne Moore'un Alzheimer hastasını canlandırdığı "Unutma Beni" filmiyle Altın Küre Ödülü'nü kazanması Alzheimer'ın kişinin yaşamını derinden etkileyen dramatik bir hastalık olduğunu yeniden hatırlattı. Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, kalp ve damar sağlığını korumaya yönelik faaliyetlerin hafızayı da koruduğunu söyledi. Alzheimer hastalığı ile ilgili olarak yapılan bilimsel çalışmaların damarları bozan diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların Alzheimer'ın ortaya çıkışını da hızlandırdığını gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Kulaksızoğlu, nbsp;"Özellikle ABD, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde Alzheimer sıklığı azalıyor. Bu azalmanın nedeni de bu ülkelerde damarları bozan diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların daha iyi tedavi edilmesidir" dedi.
Unutkanlığın, yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğünü ve bu durumun da kişileri gerekli tedbirleri almaktan alıkoyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kulaksızoğlu, "Dünya Alzheimer Federasyonu'nun 2014 raporuna göre, dünyada 44 milyon olan Alzheimer hastası sayısı, 2030 yılında 76 milyona, 2050 yılında ise 135 milyona ulaşacak. Bunun sebeplerinin başında, bunamanın yaşlanmanın doğal sonucu olduğu ve bundan korunmak için alınabilecek herhangi bir tedbir olmadığı konusundaki yaygın ve yanlış kanı geliyor" diye konuştu.
Beslenme önlemleri, nbsp;zihinsel egzersiz, sosyal aktiviteler ve kalp sağlığı önlemleri ile kişilerdeki zihinsel gerilemenin azaltılabileceği ve bunamanın kısmen önlenebileceğinin kanıtlandığını ifade eden Prof. Dr. Kulaksızoğlu, nbsp;Alzheimer'ı geciktirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
-Araştırmalar orta yaşlarda daha fazla kart oyunları, dama oynayanlar ve bulmaca çözenlerin beyinlerinin daha hacimli olduğunu gösteriyor.
Diyabet ve hipertansiyon tedavisi erken dönemde etkili şekilde tedavi edilmelidir.
-Çocukluk döneminden başlayarak egzersiz yapmak hem obeziteyi engelleyerek hem de damar sağlığını koruyarak Alzheimer'ı önlüyor.
-Renkli ve aktif bir sosyal yaşam sürmeye gayret göstermek,
-Dengeli beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak.


BİR UNUTMA HİKAYESİ: UNUTMA BENİ
Columbia Üniversitesi'nde başarılı bir öğretim üyesi olan Alice Howlant'ın ders sırasında bir kelimeyi hatırlayamaması ile başlayan Alzheimer'la mücadele hikayesini anlatan film, Julianne Moore'a Altın Küre'de 'En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getirdi.
ZİYNETİ KOCABIYIK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...