Darbeci ikili: Sivi ve Hafter

Darbeci ikili: Sivi ve Hafter

DÜNYA Haberleri

IŞİD'e karşı Libya'yı bombalayan Mısır'daki cunta lideri Sisi ile Libya'da darbe yapan Amerikalı General Hafter, aynı odağa hizmet ediyor.

Libya'da IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenleyen cunta lideri Abdülfettah el-Sisi ile Libya'da darbe yaparak Trablus Hükümeti'ne karşı Tobruk Hükümeti'ne destek veren Amerikalı General Halife Hafter'ın Batı adına işbirliği içinde hareket ettikleri ve asıl amaçlarının da Libya'yı tekrar iç savaşa sokarak dış müdahaleye hazır hale gitmek olduğu ileri sürüldü. Sisi'nin pazartesi günü düzenlediği bombardımandan hemen sonra Fransız radyosu Europe 1'e verdiği röportajda BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya uluslararası askeri müdahale için bir karar çıkarılması çağrısında bulunmuştu.
MÜDAHALEYE HAZIRLIK
"Başka bir yol yok" diyen Sisi, bunun için Libya halkı ve uluslararası toplumu darbeci Hafter'in kontrolündeki Tobruk Hükümeti'ni tanımaya çağırmıştı. Libya'ya askeri müdahale için uluslararası koalisyon oluşturma çağrısı yapan Sisi'nin ülkeyi yeni bir iç savaşa sokmak için lobi yaptığı düşünülüyor. Al Jazeera America'da yer alan bir haber-analizde Sisi'nin 21 Mısırlı Kıpti'nin öldürülmesinin ardından Libya'daki IŞİD hedeflerini bombalamasının "meşru müdafaa" değil, Libya'yı tekrar iç savaşa sokmak amacı taşıdığı iddia edildi.
HEDEF PARÇALAMAK
Haberde, "IŞİD karşıtı koalisyonun içinde yer alan Mısır, terörle mücadele fikrini yavaş yavaş General Hafter güçlerine kanalize etmek istiyor. Sisi'nin Tobruk ve Trablus arasında imzalanan ateşkes anlaşmasından hemen sonra böyle bir teklifi devreye sokması ise ateşkesi bozup Libya'yı tekrar parçalanmaya götürmek olarak yorumlanıyor" denildi. Sisi'nin bu adımla beraber ateşkesi ortadan kaldırarak IŞİD bahanesiyle güç kaybeden General Hafter'e askeri yardımda bulunacağı da kaydedildi.
TRABLUS KUTLADI BİNGAZİ SEYRETTİ
Libya'da Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren 17 Şubat Devrimi'nin 4'üncü yıl dönümü, başkent Trablus'ta kutlandı. Siyasi krizin sürdüğü Libya'da, Eş-Şuheda (Şehitler) Meydanı'nda yüzlerce kişi toplandı. Kutlamaya araçlarıyla katılanlar, Libya bayrağı ile tur attı. Şuheda Meydanı'na çıkan caddeler Libya bayraklarıyla süslendi. Meydanın üzerinde gösteri uçuşu yapan helikopterden de küçük hediyeler atıldı. Çatışmaların sürdüğü Libya'nın ikinci büyük şehri ve "devrimin beşiği" olarak nitelendirilen Bingazi de ise kutlama töreni yapılmadı.
TAŞERON SİSİ'YE BATI'DAN DESTEK
Batı ve Ortadoğu'daki haber yorumlarda IŞİD ile savaş adı altında Libya'ya saldıran Mısır'daki Cunta lideri Abdulfettah el Sisi'nin, bu hizmeti karşılığında içişlerinde karşılaştığı sorunlar karşısında Batı'dan siyasi, askeri ve maddi destek alacağı kaydediliyor. Nitekim Sisi ile Libya'da ortak hareket eden BAE, cuntaya maddi destek de sağlıyor. Mısır'ın geçen hafta Fransa ile yaptığı 5.6 milyar dolarlık silah anlaşması ve ABD'nin cuntaya verdiği 10 Apaçi helikopteri, Batı'nın cuntaya verdiği desteğin ilk somut örnekleri olarak anılıyor. Ayrıca IŞİD'e karşı mücadelede Sisi'ye Rusya da yardım sözü verdi. Rus lider Vladimir Putin'in iki hafta önce Kahire'ye yaptığı ziyarette, Sisi cuntasıyla nükleer ve askeri birçok anlaşmaya imza atıldı.
ROMA'DA LİBYA ÇATLAĞI
İtalya başbakanı ile kabinedeki içişleri, dışişleri ve savunma bakanları arasında Libya'ya müdahale konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, önceki gün Libya'da "Şu anki durum çok ciddi, ancak askeri müdahalenin zamanı değil" demişti. İtalya Meclisi'ne hitap eden Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise savaş çığırtkanlığını sürdürdü. Gentiloni "zaman tükenmekte" diyerek kargaşaya düşmüş ülkede istikrarın yeniden sağlanması için uluslararası toplumu "gidişatı değiştirmeye" çağırdı.
IŞİD'DEN GEÇİT TÖRENİ
Terör örgütü IŞİD 2014 haziran ayında Musul'da yaptığına benzer bir gövde gösterisi gerçekleştirdi. Libya sokaklarında lüks araçlarla oluşturulan konvoy resmi geçidi andırdı.
IŞİD'in Libya kolu Ensar el-Şeria örgütünün yayınladığı görüntülerde IŞİD bayraklı araçların halk tezahüratı altında askeri uyum içerisinde hareket etmesi dikkat çekti.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...