Fransa Yahudileri İsrail'e göç etmeyecek

/ Kaynak: AA
Fransa Yahudileri İsrail'e göç etmeyecek

DÜNYA Haberleri  / AA

Netanyahu'nun Fransa ve Avrupa genelindeki Yahudilere İsrail'e göç çağrısı yapması Fransa'daki Yahudiler arasında fazla ilgiyle karşılanmadı.

Barış İçin Fransız Yahudileri Birliği Eşbaşkanı Pierre Stambul, AA'ya yaptığı değerlendirmede Netanyahu'nun çağrısını "çifte alçaklık" olarak tanımlayarak, "Gazze'de savaş suçları işlemiş bir devlet başkanının (Netanyahu) Yahudilere 'İsrail bizim ülkemizdir', deme hakkı yok" dedi.
"Hepimiz Fransızız" ifadelerini kullanan Stambul, "Fransa'da Araplara, siyahilere, Romenlere ve Yahudilere karşı belirgin ırkçılık problemleri var ve onlarla birlikte burada mücadele etmeliyiz" diye konuştu.
Ülkenin en önemli Musevi örgütü Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi (CRIF) Başkanı Roger Cukierman ise, Netanyahu'nun Avrupa Yahudilerine çağrısıyla, "tıpkı kendinden öncekilerin yaptığı gibi, görevini yerine getirdiğini" söyledi.
İsrail'e göçü "son derece kişisel bir karar" olarak niteleyen Cukierman, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Fransa Başkanı Manuel Valls'in Yahudilere Fransa'da kalın çağrısı yapmasının hiçbir etkisi olmayacağını savundu.
Yahudi nüfusun yoğun olduğu Paris'in 17. bölgesindeki bir Musevi market işletmecisi, "Hepimizin gitme arzusu var ve kendimizi gerçek anlamda güvende hissetmiyoruz" diye konuştu.
Fransa'da doğup büyümüş olmanın göçü karmaşık hale getirdiğine dikkati çeken Musevi işletmeci, yakın zamanda Fransa'dan İsrail'e göç eden bazı ailelerin İsrail'deki "farklı hayat tarzı"ndan dolayı zorluk yaşayarak ülkeye geri döndüğünü kaydetti.
"FRANSA SADECE OLAYLARA TEPKİ VERİYOR"
Aynı semtte zücaciye dükkanı işleten bir başka Yahudi semt sakini ise "Fransa sadece olaylara tepki veriyor. Hiç vaka olmadığı sürece Fransa sanki sorun yokmuş gibi davranıyor, fakat saldırılar yaşandığında gözlerini açmak zorunda kalıyorlar" dedi.
Yahudi semt sakini, soğuk baktığı İsrail'e göç fikriyle ilgili kararında yakın zamanda gerçekleşen saldırıların etkisi olmadığını söyledi.
Netayahu, Ocak ayında Paris'teki saldırılardan sonra Avrupa'daki Yahudilere İsrail'e dönmeleri yönünde çağrı yapmış ve en son geçtiğimiz haftasonu Kopenhag'da bir kültür merkezi ve sinagoga yapılan saldırıların ardından da Avrupa'da yaşayan Yahudilere seslenerek, "İsrail kollarını açmış sizi bekliyor" demişti. Fransa Başbakanı Manuel Valls bu açıklamayı kınamış, Yahudilere "ülkeyi terk etmeyin" çağrısında bulunmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, "Fransa sizin ülkenizdir. Cumhuriyet bir kez daha tüm gücüyle sizin yanınızdadır" ifadesini kullanmıştı.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 7000 Fransız Yahudi ülkelerini terk edip İsrail'e yerleşti. Bu sayının, geçtiğimiz yıl İsrail'e yapılan en büyük göç akımı olduğu tahmin ediliyor. Fransa'da yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...