Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Davutoğlu, 'Katiller inanıyorum ki en ağır cezayı alacaklardır'

/ Kaynak: AA
Davutoğlu, 'Katiller inanıyorum ki en ağır cezayı alacaklardır'

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Özgecan Aslan cinayeti ile ilgili konuştu.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca parti genel merkezinde nbsp;gerçekleştirilen "Uyuşturucu Madde Kullanımıyla Mücadelede Aile ve Toplumun Önemi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Sare Davutoğlu, Özgecan Aslan'ın öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.


Davutoğlu, Türkiye'nin son derece hüzünlü bir hafta geçirdiğini belirterek, şöyle konuştu:


"Özgecanımız, akıl almaz bir vahşetle katledildi. Güvenlik güçlerimiz vakit kaybetmeden canileri yakaladı. Bu katiller inanıyorum ki adalet sistemimizin vereceği en ağır cezayı alacaklardır. Diğer taraftan, benim de şahsen üzerinde sürekli durduğum ve katkıda bulunduğum kadına yönelik şiddetle mücadele konusu maalesef Türkiye'nin ana gündemi oldu. Özgecan kızımızın adı, anısı, kadınlarımıza yönelik şiddet suçlarına karşı toplumun daha duyarlı hale gelmesini sağladı ve sağlayacak. Özgecan hepimiz için simge bir isim oldu.


Hükümetimiz son10 yılda konuyla ilgili devrim niteliğinde yasal düzenlemeler gerçekleştirdi. Ancak anlıyoruz ki yasal düzenlemelerin hayata geçmesi konusunda daha çok çaba sarfetmemiz gerekiyor. Bunun için devlet ve sivil toplum elele, iktidarıyla muhalefetiyle, kadınıyla erkeğiyle birlikte çalışmalıyız.


Özgecan evladımızın ailesinin, babasının yaptığı açıklamalar ise vatandaşlarımızın metin duruşuna, vakar ve izzetine çok güzel emsal teşkil etti. Bütün milletimiz adına bu asil anne ve babaya selam ve sevgilerimizi iletiyoruz. Özgecan, 20 yaşındaydı öldüğünde ama yediden yetmişe, bütün halkımızın birlik ve beraberliğini sağladı. Allah rahmet eylesin sana sevgili Özgecanımız, yüreğimizde ve geleceğimizde olmaya devam edeceksin."


"Türkiye'de bağımlık oranı dünya ortalamasının altında"


Sare Davutoğlu, ayrıca uyuşturucu kullanımının son yıllarda evrensel bir sorun haline geldiğini, uyuşturucu ve madde kullanımıyla mücadelenin çok önemli olduğunu vurguladı.


Madde kullanımında arz azaltımının kolluk kuvvetlerinin, uyuşturucu tacirleriyle etkin ve caydırıcı mücadelesini gerektirdiğini, talep azaltımının ise hükümet politikaları, sağlık kuruluşları ve STK'ların ortaya koyacakları çalışmaları içerdiğini söyledi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Talep azaltımı, önleyici çalışmalar sayesinde, toplumumuzu, gençliğimizi uyuşturucu ile hiç tanıştırmama gayesini taşıyor. Bağımlılığa karşı toplumsal duyarlılığın artırılması ise önleyici çalışmaların odağı olarak hepimize sorumluluklar yüklüyor. Uyuşturucu madde kullanımının öncesinde ve sonrasında yapılacak her türlü hizmette eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve tek tek hepimize büyük görevler düşüyor. Bu gibi çalışmalar sayesinde, madde bağımlılığı konusunda, bütün kamu ve sivil kuruluşlarımızın birleşerek, geleceğimizi çalmaya çalışanlara karşı kararlılığını göstermesi çok önemli. Bu illetle savaşmak için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var."


Madde bağımlılığının artmasının ve yaygınlaşmasının en önemli nedeninin bunlara kolay ulaşılması olduğunu ifade eden Davutoğlu, kolluk kuvvetlerinin öncelikli olarak bununla mücadele ettiğini bildirdi. Davutoğlu, geçen yıl kasım ayında yürürlüğe giren Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı'nın ilk aşamasını bunun oluşturduğunu anlatarak, şöyle konuştu:


"Bu konuda güvenlik birimlerimizin, emniyet teşkilatımızın yeni başlattığı NARKOTİM uygulamasıyla yeni bir atılım içinde olması, geleceğe güvenle bakabilmemiz için son derece önemlidir. Sokaklarda, okuldan çıkan çocuklarımıza yaklaşan her tehlike büyük bir ciddiyetle izleniyor. Diğer taraftan, maalesef coğrafi konumu dolayısıyla ülkemiz Asya ve Avrupa arasındaki uyuşturucu ticaretinin geçiş yollarından biri. Emniyet güçlerinin çalışmaları, bu alışverişi zorlaştırarak hem dünyaya hem de ülkemize olan arzı engelliyor. Örneğin eroin kaçakçılığının Balkan rotası üzerinde bulunduğumuz için 2012 yılında bu maddeyi en çok yakalayan ülke olduk."


Davutoğlu, Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu'nda Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) 2014 yılı rakamlarının tartışıldığını anımsatarak, "Bu rapora göre, dünya genelinde yaklaşık 243 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu kullandı, 75 milyon kişi ise uyuşturucu bağımlısı. 2012 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i uyuşturucu müptelasıydı" dedi. nbsp;


Türkiye'deki yüzde 2,7'lik uyuşturucu ile tanışma ve yüzde 1,5'luk bağımlık oranının hem dünya hem de Avrupa ortalamasının altında olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Ancak her geçen yıl ne yazık ki artış gösteren bu oran bizim için, Yeni Türkiye için yine de kabul edebileceğimiz bir oran değil. Uyuşturucu kullanan tek bir vatandaşımız kalsa dahi savaşımızı, mücadelemizi sürdürmeliyiz" diye konuştu. Bu nedenle Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi'nin 2013 yılı itibariyle yürürlüğe girdiğini ve 2018 yılına kadar atılacak adımların belirlendiğini belirten Davutoğlu, Acil Eylem Planı'nın da bu strateji belgesinin en önemli parçası haline geldiğini söyledi.


"Hiçbir uyuşturucu özgürlük bahşetmez"


Davutoğlu, 2013 yılında bağımlılık tedavi merkezlerinde yatarak tedavi gören hastaların yüzde 48'inin daha önce tedavi gördüklerini belirttiğine, bunun tedavinin ardından hastanın sosyal hayata adaptasyon sorunu yaşadığının bir göstergesi olduğuna dikkati çekti. nbsp;


Bu konuya ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, farkındalık çalışmaları ve bilinci sayesinde, vatandaşların bağımlılık yapıcı maddelere ilgisinin en aza indirilebileceğini söyledi. nbsp;


"Kadına karşı el uzatılmaması için gayret göstermeye devam edeceğiz"


AK Parti Kadın Kolları Başkanı Azize Sibel Gönül de kadına yönelik şiddet konusunda hükümet ve parti olarak verdikleri mücadeleye rağmen Özgecan'ın ölüm haberini aldıklarını söyledi.


Özgecan'a rahmet, ailesine ve yakınlarına da sabır dileyen Gönül, cinayetin yürekleri derinden incittiğini dile getirdi.


Gönül, "Bir daha hiçbir kadınımıza karşı el uzatılmaması, Özgecanlarımızın yanmaması için gerek teşkilat gerek şahsım gerekse de hükümet olarak elimizden gelen gayreti bugüne kadar gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Kadını sosyal hayatın nesnesi değil, öznesi olarak görmüş bir düşüncenin temsilcisi olarak, bu olayı politize eden, halkı farklı alanlara mücadeleye çağıran zihinlerin de en az bu olayı gerçekleştirenler kadar acımasız olduğunu düşünüyorum. Halkımızın bunlara rağmen cevabını vereceğine de yürekten inanıyorum" diye konuştu.


Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da katıldı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...