Saray sofrasında gündem yeni sistem: Başkanlığı tartışalım

Saray sofrasında gündem yeni sistem: Başkanlığı tartışalım

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda temsilciler, akademisyen ve gazetecilerle buluşan Erdoğan: Özgür bir şekilde Başkanlık sistemini tartışalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Cumhurbaşkanlığı sofrası"nda dün hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi, sosyoloji ve iletişim alanlarında çalışan bazı akademisyen, gazeteci ve düşünce kuruluşu temsilcilerini ağırladı. İki saat 45 dakika süren basına kapalı toplantıda Erdoğan konuklarına Türkiye'nin geleceğine ilişkin fikirlerini aktarıp, başkanlık sistemini tartışmalarını istedi. Toplantıya, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, TEPAV Direktörü Güven Sak, SDE Başkanı Birol Akgün ile TESEV Başkanı Can Paker, düşünce kuruluşlarının temsilcileri olarak katıldı.
Toplantının konukları arasında YÖK üyesi, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar, Hacettepe Ünv. Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Marmara Ünv. Hukuk Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Gazi Ünv. Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun, İstanbul Ünv. Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun, Marmara Ünv. İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan, Karadeniz Teknik Ünv. Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Bilkent Ünv. Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Akif Kireççi ve Gazi Ünv. Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hamit Emrah Beriş de yer aldı. Gazeteci Gülay Göktürk'ün de davetli olduğu toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da bulundu.
Cumhurbaşkanı'nın konukları, çıkışta toplantıyla ilgili şu bilgileri verdi... nbsp;
SETA Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: "Sayın Cumhurbaşkanı, kendi pozisyonunu ortaya koydu, başkanlık sistemiyle ilgili tartışma başlatmasının sebebini açıkladı. Türkiye'de sistemden kaynaklanan tıkanıklık olduğunu, özellikle Ahmet Necdet Sezer döneminde çok sıkıntı yaşandığını ancak kamuoyuna yansıtılmadığını ifade etti. Sistemin güncellenmesinin konuşulması gerektiğini söyledi. Daha çok dinleyici oldu, dikkatli şekilde not aldı."
SDE Başkanı Birol Akgün: "Cumhurbaşkanı, başkanlık sistemini şahsi bir şey olarak görmüyor. Sistemin yapılandırılması ve hücrenin yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin dünyayı inceleyerek kendine uygun özgün bir modelin geliştirmesi gerektiğini, bu konuda akademisyenlere görev düştüğünü dile getirdi. Başkanlığın artıları ve eksileri tartışıldı, Cumhurbaşkanı komplekse kapılmadan konunun özgür bir şekilde tartışılmasını istedi."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diğer konuğu ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti. Beştepe Sarayı'ndaki kabul basına kapalı gerçekleşti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...