Çavuşoğlu, Gülen için ABD'ye gidiyor

Çavuşoğlu, Gülen için  ABD'ye gidiyor

Politika Haberleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen için , "Martta Kerry'le meseleyi görüşeceğim" dedi.

nbsp;Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bülten yayımlanıyor. Adalet Bakanlığı'nda işlemler bitmek üzere" dedi. Çavuşoğlu, martta Kerry ile görüşmeyi planladıklarını söyledi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen için çıkarılacak kırmızı bültene ilişkin, "ABD, 'Bize belgeler verin, bakalım, değerlendirelim' dedi. Kırmızı bülten de yayınlanıyor. Adalet Bakanlığı'nda işlemler bitmek üzere" dedi. Sabah Gazetesi Ankara Bürosu'na konuk olan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı:


WASHİNGTON TRAFİĞİ: Martta ABD'ye giderek Kerry ile görüşmeyi planlıyoruz. ABD Dostluk Grubu üyesi milletvekillerimiz de Washington'da temaslarda bulunacak. Washington Büyükelçimiz, ayrıca senatörlere mektup yazacak. Tüm yurtdışı temaslarımızda paralel yapının gerçek yüzünü anlatıyoruz.


KIRMIZI BÜLTEN YAYIMLANIYOR: ABD, Gülen konusunda, 'Bize belgeleri verin, değerlendirelim' dedi. Kırmızı bülten de yayımlanıyor. Adalet Bakanlığı'nda işlemler bitmek üzere. Kırmızı bülten ile birlikte gerekli adli belgeler de gönderilecek. Ayrıca pasaportunun iptal edildiği de Amerikalılara bildirilmişti.


'UÇUŞA SINIRLANDIRILMIŞ BÖLGE': Eğit-donat ile birlikte güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgenin de olduğu paket ise koalisyonda aktif bir şekilde yer almamızın paketi. Yani bizim de hava operasyonlarına katılmamız veya Suriye'de atılacak adımlarla ilgili şartlarımız bunlar. Ayrıca uçuşa sınırlandırılmış bölge (excluded zone) konusu var. En azından Halep'te. Yani, eğitip donattığınız insanlar arazide mücadele ederken, mesela DEAŞ ile mücadele ederken Halep'te, orada rejime uyarı veriliyor. "Bu bölgede uçuş yapamazsın, uçuş yaparsan seni indiririz" deniyor. İncirlik konusunda ise henüz 'evet' demiş değiliz. Bu paketteki şartlar karşılanırsa masaya yatırırız.


ESAD'LA DA MÜCADELE BEKLENMEKTE: Eğitip donattığımız unsurların tabi ki DEAŞ ile mücadele etmesi beklenmektedir ama aynı şekilde rejim unsurlarıyla da mücadele beklenmektedir. Bu konuda, ABD ile aynı düşüncedeyiz.


MISIR İLE NORMALEŞME GÖRMÜYORUZ: Mısır'daki rejim bu politikaları devam ettirdiği sürece ilişkilerde normalleşme görmüyoruz. Daha önce Mısır Dışişleri Bakanı ile New York'ta görüşecektik. Bazı ön temaslar oldu. Ama Mısır'da demokratik kültür olmadığı için diplomasi kültürü de zayıf maalesef.


ERMENİSTAN, PROTOKOLLERİN İÇİNİ BOŞALTMIŞTI: Kafkaslar'da normalleşme için bazı şartların karşılanması lazım. Azerbaycan'ın işgal edilmiş bölgeleri bunların başında geliyor. Bugüne kadar Ermenistan'ın bir adımı olmadı. Dolayısıyla belli şartlar yerine getirilmediği zaman bizim protokolleri uygulamamız söz konusu değil.


IRAK'LA YENİ SAYFA: Bağdat ile ilişkilerimiz, Maliki dönemiyle karşılaştırılamayacak kadar iyi. Tabiri caizse yeni sayfa açtık. Olumlu gelişmeler var. Maliki'nin yazılı genelgesini (Türk firmalarının Irak'a yönelik yatırımlarının engellenmesine ilişkin) kaldırdılar. Şu anda Türk firmalarının gelmesini daha fazla istiyorlar.


ATEŞKESİ DESTEKLİYORUZ: (Esad rejiminin, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın önerdiği 6 hafta boyunca Halep'e düzenlediği her türlü saldırıya ara vermeyi kabul etmesi): Mistura daha önceden de buna benzer planlar ile bize de geldi. Bu planlarında bazı boşluklar olmasına rağmen, biz prensip olarak bu önerileri destekledik. 6 haftalık da olsa tabi ki bunu memnuniyetle karşılarız. Buna uyulacak mı bu başka bir soru" dedi.


ÇAVUŞOĞLU, SABAH'A KONUK OLDU
Çavuşoğlu, Sabah Ankara Bürosu'na konuk oldu. Sabah Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün ev sahipliğindeki yemekte Çavuşoğlu'na Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, Basın Danışmanı Ahmet Görmez, Bakan Özel Müşaviri İlhan Saygılı, Bakanlık Özel Müdürü Umut Acar da eşlik etti.


LİBYA'YA SERT MESAJ: GEREKENİ YAPARIZ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'yi Libya'nın içişlerine karışmakla suçlayan ve Türk şirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit eden Libya Geçici Hükümeti Başbakanı Abdullah El Seni'ye yanıt verdi. Bilgiç, "(Libya'da) Geçici hükümet yetkililerinin ülkemize yönelik hasmane ve temelsiz açıklamalardan kaçınmalarını bekliyoruz. Tutum değişikliği yapılmadığı takdirde gereken tedbirleri almak zorunda kalacağımız tabiidir" ifadelerini kulandı. Bilgiç, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda görev yapan Türk askerlerinin IŞİD tarafından rehin alındığı iddialarını da yalanladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...