Dinleme skandalı büyüyor!

Dinleme skandalı büyüyor!

DÜNYA Haberleri

ABD'nin dünyayı dinlediğine dair belgeleri sızdıran Edward Snowden ve Glenn Greenwald yeni bir bilgi sızdırdı.

Glenn Grenwald'ın websitesi Firstlook'ta yer alan habere göre, Amerikalı ve İngiliz ajanlar siber güvenlik şirketi Gemalto NV'yi hackleyip, cep telefonu görüşmelerinin gizliliğini sağlayan simkart çiplerinin şifrelerini çaldı. Firstlook, şifrelerin çalındığına dair belgelerin Snowden tarafından temin edildiğini duyurdu. Sitedeki belgelere göre, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile İngiliz Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) ele geçirdikleri yeni şifrelerle dünya çapında birçok kişinin sesli ve mobil görüşmelerini hükümetlerden ve telekomünikasyon şirketlerinden izin almadan takip edebilecek.
nbsp;
GEMALTO'NUN HABERİ YOK
NSA ve GCHQ ajanlarından oluşan ortak birimin, sisteme sızdıktan sonra dünyanın birçok bölgesinde cep telefonuyla yapılan sesli iletişim ve data alışverişinin büyük bölümüne erişim sağladığı belirtildi. The Intercept dergisi, sistemine sızıldığından Gemalto'nun haberinin olmadığını yazdı. Şirket yöneticilerinden Paul Beverly, dergiye yaptığı açıklamada "Böyle bir şeyin yaşanmasından son derece rahatsızım. Şu an benim için en önemli şey, bunun nasıl yapıldığını anlamak. Böylece olayın tekrarlanmaması ve yıllardır güvenle hizmet verdiğimiz telekom operatörlerinin etkilenmemesi için her türlü önlemi alabiliriz. Sisteme nasıl ve ne kadar sızıldığını, bunun müşterilerimiz için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlamamız gerekiyor" dedi. Her yıl yaklaşık 2 milyar sim kartı üreten şirket, 40'tan fazla üretim tesisiyle 85 ülkede faaliyet gösteriyor.
nbsp;
SORULARA YANIT VERMEDİLER
nbsp;İngiliz GCHQ yetkilileri Reuters'ın konuyla ilgili sorularına yanıt vermedi. Fransız-Hollanda ortaklığı olan Gemalto NV de iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı. Gemalto NV, cep telefonları, banka kartları, biometrik pasaportlar ile dünyada 450 farklı şebeke sağlayıcı için 'akıllı çipler' üretiyor. Bu çipler her kullanıcı için farklı şifrelerle kilitleniyor.

KAYNAK: STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...