Irak: 'Krizdeyiz ama durum kötü değil'

/ Kaynak: AA
Irak: 'Krizdeyiz ama durum kötü değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

'Irak'ın 70 milyar dolarlık bir yedek bütçesi var. Ancak nakit sıkıntısı söz konusudur. Bu durum, Irak Merkez Bankası tarafından da teyit edildi.'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Ekonomi Danışmanı Mazhar Muhammet Salih, ülkenin iflas ettiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu ileri sürerek 70 milyar dolar tutarından bir yedek bütçenin bulunduğunu söyledi.
Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Ülkedeki nakit sıkıntısı, petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanıyor. Bu durum geçicidir. Kısa bir gelecekte Irak'ın ekonomik durumu daha iyi olacaktır" dedi
Ülkenin iflas ettiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu savunan Muhammet, "Irak'ın ekonomik gidişatı iddia edildiği kadar kötü değil. Irak'ın, 70 milyar dolar yedek bütçesi var. Ancak nakit sıkıntısı söz konusudur. Bu durum Irak Merkez Bankası tarafından da teyit edildi" diye konuştu.
Irak Parlamentosu Milletvekili ve Maliye Komisyonu Üyesi Abdülkadir Muhammet de kaynakların kötü kullanılması nedeniyle ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünü ve para sıkıntısının ortaya çıktığını belirterek, "Irak bu nedenle ekonomik krize girdi. Ancak bu ülkenin çöktüğü veya iflas ettiği anlamına gelmiyor. Çünkü Irak'ın yedek bütçesi var. Bu yedek bütçe sanıldığı kadar fazla olmayabilir, fakat memur maaşlarına ve temel ihtiyaçlara yetecek kadar var" görüşünü dile getirdi.
Irak'ın zengin bir devlet olduğunu ve düzgün kullanılması durumunda mali kaynakların yeterli olduğunun vurgulayan Muhammet, "Şayet Irak hükümeti, Kürdistan bölgesi yöneticilerine para yok demişse, doğru söylememiştir" ifadelerini kullandı.
Irak Parlamentosu Milletvekili ve Petrol Komisyonu Üyesi Kava Mahmut ise, "Irak'ın ekonomik bir krizle karşı karşıya kaldığı doğrudur. Fakat Kürdistan bölgesinin bütçesinin gönderilmemesi siyasi bir sorundur. Erbil ile Bağdat arasında en son yapılan anlaşmaya göre Kürdistan bölgesi kendi petrolünden 250, Kerkük'ten de 300 bin varil petrolü ihraç edecekti. Fakat Kürdistan bölgesi 395 bin varil göndermiş. Bunun da 150 binini Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO), teslim etmiş, geriye kalanı da iç giderlere harcamış. Bu da soruna yol açtı. Anlaşmaya göre Kürdistan bölgesinin daha fazla petrol göndermesi gerekiyordu. Irak hükümeti bütçeyi göndermek için günlük 550 bin varilin gönderilmesi noktasında ısrarcı. Ancak sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Çünkü anlaşmanın bozulması iki tarafın da çıkarına değil" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Kürt bölgesinin yaşanan ekonomik krizi aşmanın yollarını aramaya devam ettiğini ve bu konuda çabalarını sürdürdüğünü ifade etti. Cevdet, "Kürdistan bölgesi şu an Türkiye üzerinden günlük 400 bin varil petrolü dünya piyasalarına gönderiyor. Satılan petrolün parası da Kürdistan bölgesinin adına açılan hesaba yatırılıyor. Erbil ve Bağdat arasında anlaşmazlık bulunan konular henüz çözümlenmiş değil. Kısa bir gelecekte bu sorun çözüme kavuşacaktır" diye konuştu.
"Bağdat'ta iki tarafın sorunlarını çözüme kavuşmasını istemeyen güçlü bir irade var" diyen Cevdet, "Kürdistan hükümeti de buna karşılık Irak hükümetine iki seçenek sundu: Ya gönderilen petrol karşılığında bütçe ve maaşları gönderin, ya da biz bunları satılan petrolün geliriyle karşılayalım" sözlerini kaydetti.
Erbil-Bağdat'ın aksine Erbil-Ankara ilişkilerinin iyi bir durumda olduğunu belirten Cevdet, "Türkiye, Kürdistan bölgesine yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi" bilgisini paylaştı.
IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, beraberindeki bir heyetle Bağdat'ta yaptığı ziyaretin ardından Erbil'de 16 Ocak 2015 tarihinde yaptığı açıklamada, "petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle Irak'ın kasasının boşaldığını ve ülkenin iflas ettiğini" söylemişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...