Vatandaşı dondurdu, barajları doldurdu

Vatandaşı dondurdu, barajları doldurdu

GÜNDEM Haberleri

Tüm Türkiye'yi esir alan kar yağışı vatandaşa çile çektirirken barajların ise yüzünü güldürdü.

Damla PEKER/ANKARA
Tüm Türkiye'yi esir alan kar yağışı vatandaşa çile çektirirken barajların ise yüzünü güldürdü.
Geçen yıl en kurak dönemlerinden birini yaşayan Türkiye'nin, bu sene yağışlardan yana şansı bol oldu. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası vatandaşı dondururken, barajları doldurdu. Belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinden edinilen verilere göre, üç büyükşehirde barajlar doldu taştı.
4 BARAJ YÜZDE 100'Ü GÖRDÜ
İstanbul barajları geçen 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2011 yılının Şubat ayında doluluk oranı yüzde 90 iken, bu yıl yüzde 93'ü aştı. Ayrıca İstanbul'un önemli barajlarından Istrancalar Barajı, Darlık Barajı, Kazandere Barajı ve Ömerli barajı yüzde 100'ü gördü. Ankara'da ise barajların doluluk oranı yüzde 35'i buldu. Elmadağ barajı yüzde 100'ü görürken, Kavşakkaya ve Akyar Barajı yüzde 60'ı geçti. Diğer büyükşehirlerden biri olan İzmir'de de barajlar doluyor. Barajların doluluk oranı yüzde 75'e yaklaştı. Ürkmez ve Güzelhisar barajları yüzde 85'i aştı.
SON 20 YILDIR ETKİLİ KAR GÖRMÜYORUZ
Özellikle İstanbul'da kar kalınlığının 60 santimetreyi bulması akıllara kar yağışının mevsim normallerinde seyredip seyretmediğini akıllara getirdi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, yağan karın az olduğunu son yıllara göre daha az yağdığını kaydetti. Uzun yıllardır karın etkisinin az olduğunu belirten Yağan, "Geçmişte çok daha fazla yağardı. Biz şehirleştik eskiden yağan kar artık yok. Son 20 yıldır kar sistemi artık kar yapmamaya başladı. Bu küresel ısınmanın etkisidir " dedi.
HAVA KÜTLELERİ KARAKTER Mİ DEĞİŞTİRİYOR?
Dört gündür yoğun kar yağışının nedeninin kuzeyden gelen soğuk hava dalgası olduğunu hatırlatan Yağan, "Hem Ukrayna üzerinden hem de Balkanlardan gelen iki sistemin etkisi altındayız. İkinci defa kutupsal kaynaklı hava kütlesi etkisi altındayız. Bir de Ocak ayında etkili bir kar yağışı olmuştu. Geçen yıl yaşanan kuraklık ise ekstrem bir durumdu. Asıl soru şu hava kütleleri karakter mi değiştiriyor?" şeklinde konuştu.
İSTANBUL'DA KAR YAĞDI, ŞİMŞEK ÇAKTI
İstanbul'da kar yağışı sırasında görülen şimşek çakmalarına da açıklık getiren Yağan, şöyle konuştu: "Yerdeki hava ile atmosferdeki hava arasındaki sıcaklık farkı. Genellikle deniz kenarlarında olur. Çünkü bilindiği üzere deniz geç ısınır geç soğur. İstanbul deniz kenarında olduğu için deniz sıcaklığı 8-10 civarında. Yaklaşık 5 bin metre yükseklikteki hava ise -40 derece. nbsp; Bu sıcaklık farkından dolayı enerji meydana geliyor. Yükselince hava hareketleri meydana geliyor. Bu da elektriklenmeyi getiriyor. Bu şekilde gök gürültüsü duyuyoruz. Bu yadırganacak bir şey değil."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...