Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den İran'a uyarı!

/ Kaynak: AA
ABD'den İran'a uyarı!

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran ile aralarında hala "önemli görüş ayrılıkları" bulunduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'ın nükleer programı konusunda hedeflenen anlaşmanın ilk aşaması için belirlenen sürenin dolmasına sadece birkaç hafta kala İran ile aralarında hala "önemli görüş ayrılıkları" bulunduğunu belirterek ABD'nin müzakerelerden çekilebileceğinin sinyalini verdi.
John Kerry, Cenevre'ye geçmeden önce Londra'da yaptığı açıklamada, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz'in, olası bir anlaşmanın önündeki teknik anlaşmazlıkların çözümüne destek vermek amacıyla ilk kez müzakerelere katılması konusunda, "bunun, herhangi bir şeye karar verilmek üzere olduğu anlamına gelmediği, hala önemli görüş ayrılıklarının bulunduğu" yorumunu yaptı.
Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran'ın müzakerelerde, nükleer programının barışçıl olduğunu kanıtlamak için yeterince çaba harcamadığı hissedilirse görüşmeleri durdurmaya bütünüyle hazır olduğunu söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı, ABD ve müzakerelere katılan diğer beş güç olan Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya arasında, İran'ın, "nükleer programının barışçıl olacağını kanıtlamayı" kabul etmesi gerektiği hususunda "kesinlikle fikir ayrılığı bulunmadığını" da vurguladı.
Cenevre'deki müzakerelere, dün Salihi ve Moniz de katılmıştı. Görüşmelere, Salihi ve Moniz'in katılmasıyla nükleer müzakerelerde taraflar arasında var olan teknik sorunların çözümü için nükleer enerji konusunda hem ABD'den hem de İran'dan üst düzey uzmanlar, nükleer görüşmelerine dahil edilmiş oldu.
Cenevre'deki President Wilson Hotel'inde, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Wendy Sherman arasında 20 Şubat tarihinde başlayan ve Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt'in de sonradan iştirak ettiği görüşmelere bugün de devam edilecek.
Görüşmelere, bugün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry dahil oluyor.
İran ve 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Nükleer görüşmelerin son toplantısı İran, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla 29 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...