Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kira gelirini beyan etmeyenler yandı

Kira gelirini beyan etmeyenler yandı

Ekonomi Haberleri

2014'te elde ettiği kira gelirini beyan etmeyenlere ağır cezalar geliyor. Ödenecek vergi 2'ye katlanıyor.

Bir milyonu aşkın kira geliri olan ev veya iş yeri sahiplerinin, 25 Mart'a kadar kira gelir vergisi beyannamelerini teslim etmeleri gerekiyor. Öte yandan Maliye sizin için beyanname hazırlamadıysa, bu durum vergiden kurtulduğunuz anlamına gelmez. Konutlar için 3 bin 300 liranın, iş yerleri için 27 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden herkesin beyanname vermesi şart.


Beyanname, normal posta ile gönderilirse vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü gönderilmiş ise postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilir.


Beyanname vermeyen, vergisini ödemeyenleri ise ağır cezalar bekliyor. Bu cezalar şöyle:


- İstisnadan (3 bin 300 lira) mahrum kalırsınız. Hiçbir indirimden yararlanamazsınız.


- Vergi ziyaı cezası kesilir, yani ödemeniz gereken verginin 2 katını ödersiniz, üstelik geciktiğiniz her ay için de devlete yüzde 1.40 faiz verirsiniz.


- Yıllık olarak ise bu faiz yüzde 16.8'i buluyor. Yani bin TL vergi borcu olan biri, yıllık olarak 168 TL fazla para ödemek zorunda kalır.


PİŞMANLIK CEZASI
Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı beyanname vermediğinizi tespit etmeden önce, siz kendiniz gecikmiş beyannamenizi götürürseniz ve 15 gün içinde verginizi öderseniz bazı cezalar hafifletiliyor. Şöyle ki; istisnadan faydalanabiliyorsunuz, vergi ziyaı cezası ve faiz ödemeyeceksiniz ancak pişmanlık zammı (her ay için yüzde 1.40) ödeyeceksiniz.


ESKİ BORÇLARA DA CEZA KESİLİR
Geçmiş yıllarda konut kira geliri elde ettiği halde bunu beyan etmeyenler, risk altında. Maliye, geriye dönük 5 yılın (2010-2014) kira gelirini banka, tapu idaresi, belediye, elektrik ve su idarelerinden edineceği gayrimenkul bilgilerinden her an tespit edebilir. Kiracı ya da bir başkası da, 'yüzde 10 ihbar ikramiyesinin cazibesine kapılıp' kira gelirlerinin beyan edilmediğini ihbar edebilir. Vergisini ödemeyen mükellef de ağır vergi cezaları ile karşı karşıya kalır.


AVM'LERE STANT KURULUYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı, beyanname doldurmakta zorlanan mükelleflere birçok kolaylık da sunuyor. Öyle ki; mükellef isterse internetten Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nden, kendisi için hazırlanmış beyannameyi onaylayıp, yine internetten gönderebiliyor. 444 0 189 hattıyla da aklınıza takılan tüm sorulara cevap veriyor. İdare, teknolojiyle arası iyi olmayanları da unutmuyor. Birçok alışveriş merkezinde stant kuracak olan idare, gelen mükellefin orada internetten beyannamesini dolduruyor ve gönderiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...