BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gıdalara DİKKAT!

Gıdalara DİKKAT!

Yediğiniz gıdadan sonra sizde bulantı, kusma, kramp, ateş, ishal, astım, egzama veya baş ağrısı ortaya çıkıyorsa zehirlenmiş olabilirsiniz. Fakat basit tedbirlerle bunun önüne geçmeniz mümkün...



> Bahattin Arslan İSTANBUL - Diyetisyen Bahattin Arslan, toplumun yüzde 15’inin besinlere karşı allerjisi bulunduğunu belirterek, belirtilerin sindirim sisteminde, deride ve solunum sisteminde görüldüğünü söyledi. Bir besin maddesine bağlı olarak gelişen normal dışı reaksiyon, besin alerjisi diye adlandırılıyor. Ancak buna rağmen, çikolataya bağlı olarak gelişen migren tipi baş ağrıları, laktaz enzimi eksikliği olanlarda süt içilmesiyle ortaya çıkan şişkinlik ve ishaller, herhangi bir besinin çok fazla yenmesine bağlı kusmalar ya da bozulmuş besinlerle oluşan zehirlenmelerin hiçbiri besin alerjisi değil. Toplumun yüzde 15’i Türkiye Hastanesi’nden Diyetisyen Bahattin Arslan, besin alerjisi ve gıda zehirlenmeleri konusunda anne ve babalara uyarılarda bulunarak, “Besinlere karşı olumsuz tepki olan alerjinin, sebepleri ve belirtileri farklılık gösterir. Toplumun yüzde 15’i kadarında görülmektedir. Bağışıklık sisteminin sebep olduğu tepkimeler besin alerjileridir. Belirtileri ise sindirim, deri ve solunum sisteminde görülür” dedi. Besinlerin yenmesi veya onlara temas edilmesiyle oluşan akut ürtiker ve anjioödeme toplumda sık şekilde rastlanılıyor. Bu tabloların teşhisi de genellikle çok kolay. Çünkü belirtiler o besinin yenmesinden veya temastan hemen sonra ortaya çıkıyor. Besin alerjisinin egzama oluşumunda da rolü var. Çeşitli araştırmalarda egzamalı çocukların 3’te birinde besin alerjisi olduğu belirlenmiş. En çok suçlanan besin ise yumurta. Zehirlenme sonucu deride en fazla ürtiker, egzama, kaşıntı ve ödem oluşuyor. Bulantı ve kramp... Besin alerjisinin mide-bağırsak sistemi belirtileri bulantı, kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, ishal, baş ağrısı, bağırsak kanamaları, karında şişkinlik ve gazdır. Besinin yenmesinden sonra ilk olarak ağız-boğaz semptomları ortaya çıkar. Besin alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir. Alerjiye yol açan besin sık yenmiyorsa, belirtiler ani olarak ortaya çıkar. Besin alerjilerini tespit etmek için çeşitli testler uygulanıyor ve besinlerin öğünlere eklenip çıkarılmasıyla da kişide alerjik tesirler gösteren besinler bulunabiliyor. Fakiri daha çok vuruyor Ülkemizin birçok bölgesinde gıda zehirlenmesine sık olarak rastlanılıyor. Belirtileri; bulantı, kusma, kramp, ishal, karın ağrıları, ateş vb. şeklinde. Gıda zehirlenmeleri genellikle kontamine olan yiyecekler veya kendiliğinden toksik olan gıdaların alınması sonucu oluşan bir klinik tablo. Kontaminasyonlar mikroorganizmaların kendisi ya da toksik ürünlerle olabileceği gibi toksik kimyasal katkı maddeleri ile de oluşabiliyor. Özellikle yiyeceklerin hazırlanması ile ilgili işlemlerde gereken özenin gösterilmediği düşük sosyo ekonomik toplumlarda, gıda zehirlenmelerine daha çok rastlanıyor. Genellikle spesifik tanı konulması güç. Çünkü semptomların süresi çok kısa olabiliyor. Gıdaların hazırlanması ve depolanması sırasında kazai sebepler ve katkı maddelerinden kaynaklanırlar. En çok bilinenler: Bazı Çin kaynaklı yiyeceklerde ve hazır et suyu tabletlerinde bulunuyor. Bunlar göğüste baskı, ciltte yanma duygusu ve baş ağrısı meydana getirebiliyor. Diğeri ise tütsülenmiş yiyecekleri (pastırma, sucuk, kurutulmuş et çeşitleri, salam vb.) korumak maksadıyla katılan kanserojen etkisi de bilinen sodyum nitrit gibi maddelerin kontrolsüz kullanılması... Çocuklar çok hassas Çocuklar besin alerjilerine çok çabuk tepki verebiliyor. Ateş ve ishalle birlikte çocuk yatağa düşebiliyor. Şiddetli bir zehirlenmede ister çocuk ister büyük olsun mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Çocuklardaki besin alerjilerinin yüzde 70’i sindirim sisteminde yüzde 24’ü deride ve yüzde 6’sı solunum sisteminde ortaya çıkıyor. Hijyen engelliyor Aşağıdaki basit fakat tesirli noktalara dikkat etmeniz halinde, gıda zehirlenmelerinden korunabilirsiniz: * Gıda kodekslerinde izin verilen katkı maddelerinde izin verilen miktarlarda besinlere katmak. * Hasta ve sağlıksız hayvan, bitki vb. yiyecekleri yememek. * Günü geçmiş, üzerinde renk, koku ve şekil değişikliği olmuş gıdalardan uzak durmak. * Hasta olan kişilerin yemeklerden ve besin yapılan yerlerden uzak durmasını sağlamak. * Yemek yapan kişilerin özellikle el, yüz vb. temas eden yerlerinin mutlaka temiz olması ve toplu besin üreten kurumlarda bu kişilerin yiyeceklerle direkt temasını kesecek araç ve gereçlerin kullanılmasını sağlamak. * Yemek pişirilen yerin sağlık şartlarına uygun olmasını sağlamak. * Yiyecekleri uygun ortamlarda saklanmasını ve tazeliğinin korunmasını sağlamak. * İçeriği bilinmeyen açıkta satılan ve çeşitli katkı maddeleri katılan yiyeceklerden uzak durmak. İşte alerji yapanlar Soya fasülyesi, yer fıstığı, bazı baklagiller, yumurta, balık, muz, çavdar, buğday, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, soğan ve çikolata. Süt alerjileri daha çok çocuklarda görülüyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT