IŞİD'e yönelik büyük kara harekatının ayak sesleri

IŞİD'e yönelik büyük kara harekatının ayak sesleri

DÜNYA Haberleri

Uzmanlar, 'Şah Fırat Operasyonu'nun zamanlamasında dikkat çekti ve 'Tahliye aynı zamanda IŞİD'e yapılacak uluslararası bir operasyonun habercisi' yorumladı

Süleyman Şah Türbesi ve Şah Saygı Karakolu, geçen yıl Mart ayında terör örgütü IŞİD'in "Üç gün içinde orayı boşaltın, yoksa vuracağız" tehdidiyle gündeme geldi. Türkiye, takviye kuvvet gönderip güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye çıkardı. Mesele Dışişleri Bakanlığı'nda bir güvenlik toplantısıyla masaya yatırıldı. Ancak paralel yapı, bu gizli toplantıyı dinleyip görüşmeleri servis etti. Süleyman Şah'a yapılacak muhtemel operasyon da akamete uğratıldı. O dönem Suriye ile savaşla burun buruna gelen Türkiye, geçtiğimiz günlerde düğmeye bastı. Bölgede son bir haftada yaşanan gelişmeler de operasyonun ayak sesleri hakkında ipuçları verdi. Esad güçleri, geçen hafta Halep'teki stratejik bölgeleri ele geçirdi. Ancak muhalifler, taktik atakla Esad'a dört yılın en ağır darbesini indirdi. 200'e yakın askerini kaybeden Esad yönetimi, kayıpların öcünü almak için harekete geçti. Süleyman Şah Türbesi'nin yakınlarında çatışmalar alevlendi. Ardından Türkiye'nin ABD ile eğit-donatla ilgili anlaşmaya vardığı duyuruldu. Sonra uluslarası güçlerin IŞİD'e en büyük operasyonu yapacağı haberleri geldi. Muhalifleri eğitecek ABD'li askerlerin sayısı bile verildi. İlk başlarda muhaliflerin Esad'a karşı eğitileceği dillendirildi. Ancak sonra ABD, önceliğin IŞİD olduğunu açıkladı. Koalisyon IŞİD'i imha planı hazırlarken, YPG kanadı Süleyman Şah Türbesi'ni tahliye için "Türkiye bizden yardım istedi" açıklamasında bulundu. Konu, Türkiye'de spekülasyon konusu yapıldı. Dün de tahliye kararı verildi. nbsp;Kaynaklar, tahliyenin aynı zamanda IŞİD'e yapılacak uluslararası bir operasyonun habercisi olduğu şeklinde yorumluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...