Türbeye hassasiyet detayda gizli

Türbeye hassasiyet detayda gizli

GÜNDEM Haberleri

TSK, Süleyman Şah ve iki askerini taşırken bütün detayları düşündü.

Süleyman Şah Türbesi'ni sınıra yakın bir noktaya taşıyıp, iki ateş arasında kalan 38 bordo bereli askerini getiren Türkiye, emanetlerle ilgili bütün detayları düşündü. Operasyon sırasında bayrak yere indirilmedi. Bayrağın dalgalanacağı direk yeni türbe alanında hazır edildi. Operasyonda 572 askerle birlikte nakli kubur için bir de din görevlisi götürüldü. Naaşlar medfun bulundukları yerden çıkarılırken görevli hoca sürekli Kur'an-ı kerim okudu. Ecdada gösterilen hassasiyet bunlarla sınırlı değildi.
Nefes kesen "Şah Fırat" operasyonuyla Türkiye'ye getirilen Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi Eşmeler Köyü'nde bulunan Eşmeler Hudut Karakolu'nda muhafaza edilmesi kararlaştırıldı. Emanetler için karakol binalarıyla bağlantısı olmayan bir oda, geçici türbeye dönüştürüldü. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından naaşlar, askeri ambulansla 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'ndan karakola getirildi. 9 pare saygı atışıyla karşılanan sandukalar, askerlerin omuzlarında türbeye alındı. nbsp;
Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık Kur'an-ı kerim okuyup dualar etti. Sandukaların yanına Suriye'de imha edilen türbeden getirilen topraklar bırakıldı. Odanın dışına Türk bayağı altına yazılı "Süleyman Şah Türbesi" tabelası ile Osmanlı tuğrası asıldı. Türbenin önünde askerler nöbet tutmaya başladı. Aynı bölgeye Suriye'den getirilen Süleyman Şah'ın tarihçesi ile büstü de konuldu. Karakol, Suriye'nin Eşme Köyü'ndeki yapımı süren türbeye 1 kilometre mesafede bulunuyor. Askeri yetkililer, Suriye'de en kısa sürede bitirilmesi planlanan yeni türbenin yapımının tamamlanması halinde sandukaların en fazla 10 dakika içerisinde yeni yerine götürüleceğini bildirdi.
YENİ TÜRBE BÖYLE OLACAK
Suriye Eşmesi'ne yapılacak yeni Süleyman Şah Türbesi'nin planı hazırlandı. Yapı 4 metre uzunluğunda, 8x10 metre genişliğinde ve kubbeli olarak inşa edilecek. nbsp;
Türbeye hassasiyet detayda gizli
Eşme teklifi MİT'ten
Buket Güven ANKARA
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun tahliye edilmesi için Ankara'da günler öncesinde hazırlık yapıldı. Saha araştırması yapan MİT, "Eşme'yi tercih edelim. Sınıra yakın. Diğer bölgelere göre nispeten daha güvenli. Lojistik takviyesi kolay yapılabilir. Asker değişimleri rahatlıkla sağlanabilir" önerisinde bulundu. Devletin ilgili birimleri de öneri üzerinde mutabakata vardı. Operasyondan çok az sayıda kişinin haberi vardı. Bu sayede Ankara'da son dakikaya kadar sızdırılmadı. Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Suriye toprakları içerisinde Süleyman Şah Türbesini de içeren 8 bin 797 metrekare alanı bulunuyordu. Ankara, bu yeri terk etmesi sonrasında aynı oranda bir araziyi kullanım alanı olarak belirledi. Kaynaklar bu alanın yüzölçümünün iki futbol sahası kadar olduğunun altını çizdi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...