Vidodo, Avustralya'ya rest çekti!

/ Kaynak: AA
Vidodo, Avustralya'ya rest çekti!

DÜNYA Haberleri  / AA

Endonezya'da aralarında yabancıların da bulunduğu uyuşturucu suçlarından idam cezasına çarptırılan hükümlülerin infazlarının ertelenmeyeceği açıklandı.

Dünyadan gelen tepkilere rağmen geçen ay altı kişinin idam edildiği ve 133 kişinin idam cezasının infazının beklendiği Endonezya'da Cumhurbaşkanı Joko Vidodo, aralarında Avustralya vatandaşı Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın da bulunduğu ve idam cezaları kesinleşen 11 hükümlünün idam edilmesi konusunda kararlı olduklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Vidodo, diğer ülkelerin Endonezya'nın hukuki haklarına müdahele etmesinin doğru olmadığını belirterek, "İdam kararlarıyla ilgili Brezilya, Hollanda ve Fransa liderleri beni aradı. İdam cezası Endonezya kanunlarında yer alıyor ve bu cezayı uygulamak bizim egemenlik hakkımız. Bu nedenle idam cezalarında herhangi bir değişiklik ve erteleme olmayacak" dedi.
İdamı beklenen çoğu uyuşturucu suçlarından hükümlü 11 kişi arasında iki Avustralya vatandaşı Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın bulunması Avustralya ile Endonezya arasında gerginliğe sebep olmuştu.
Avustralya Başbakanı Tony Abbott, geçen hafta yaptığı açıklamada, Endonezya hükümetinin idam konusundaki tavrını görmezden gelemeyeceğini dile getirmiş ve "Birkaç yıl önce Endonezya'yı tsunami felaketi vurduğunda 1 milyar dolar yardımda bulunduğumuz, insani yardım için silahlı kuvvetlerimizden önemli bir birliği bu ülkeye gönderdiğimiz hatırlanmalı" ifadesini kullanmıştı.
Başbakan Abbott'ın tsunami yardımlarını hatırlatması Endonezya tarafından sert şekilde eleştirilirken, Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, Abbott'ın açıklamalarını "talihsiz" olarak nitelendirmişti. Nasir, "Tehditler siyasi dilin parçası olamaz ve hiç kimse tehditlere olumlu cevap vermez" demişti.
Avusturalyalı "Bali Nine" çetesi üyeleri Andrew Chan ve Myuran Sukumaran, 2005'te Bali'den Avusturalya'ya 8,3 kilogram eroin götürmek isterken havaalanında yakalanmış, mahkeme her iki çete üyesini idam cezasına çarptırmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...