ABD ve Güney Kore ortak tatbikatı 2 Mart'ta

/ Kaynak: AA
ABD ve Güney Kore ortak tatbikatı 2 Mart'ta

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin tehditlerine rağmen 2 Mart'ta ortak tatbikata başlayacak.

Kore yarımadasında her yıl yapılan ortak tatbikata bu yıl İngiltere, Kanada, Avustralya, Fransa ve Danimarka da katılacak. ABD'den 3 bin 700, Güney Kore'den 200 bin askerin katılacağı tatbikat 24 Nisan'a kadar devam edecek.
ABD ve Güney Kore'nin, tatbikatın tarafların savunma kapasiteleri ölçmek amacıyla rutin yapılan denemeler olduğunu açıklamasına rağmen Kuzey Kore, tatbikatı kendisine karşı bir savaş hazırlığı ve tehdit olarak görüyor.
İki ülkenin oluşturduğu Ortak Kuvvetler Komutanlığı'ndan General Curtis Scaparrotti, ortak tatbikatın Seul ve Washington arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve devamı için bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok ise Pyonyang'ın provokasyon ve tehditlerinin tatbikat için hiç etki yaşatmayacağını belirtti.
Pyongyang'dan halen resmi olarak 2 Mart'ta başlayacak tatbikatla ilgili açıklama gelmedi ancak Kuzey'deki iktidar partisinin gazetesi Rodong Sinmun, tatbikatların amacının Kuzey Kore'yi işgal etmek olduğunu yazdı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, kısa süre önce Güney Kore ile ABD'nin bölgede yapacağı tatbikat öncesinde Kuzey Kore topçu birliklerinin talimini denetlemişti. Kuzey tarafı bir süre önce de ABD ve Güney Kore'ye gözdağı vermek için doğudaki karasularına kısa menzilli oldukları sanılan beş füze fırlatmıştı.
ABD, geçen ay Kuzey Kore'nin ortak tatbikatların durdurulması karşılığında nükleer test programını askıya alma önerisini reddetmişti. ABD ve Güney Kore, Pyonyang'ın nükleer programının iki ülkenin ortak savunma denemeleriyle karşılaştırılmaması gerektiğini vurgulamıştı. İki ülkenin ortak tatbikatının bölgede gerginliği tırmandırdığını savunan Kuzey Kore yönetimi ise füzelerin eğitim çalışmalarının bir parçası olarak fırlatıldığını açıklamıştı.
Kore Savaşı'ndan bu yana ABD'nin bölgedeki varlığı iki Kore arasında ciddi sıkıntı yaşatıyor. ABD'nin Güney Kore'deki üste yaklaşık 30 bin askeri bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...