Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu

/ Kaynak: DHA
Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu.

Konferansta ilk olarak söz alan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto iş birliğinin ekonomik yönüne dikkat çekerek, "Ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak için iki hükümetin yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyi çalışmalarında enerji ve eğitim konularında anlaşmalar imzalandı" dedi.

MACARİSTAN'A VİZELERDEN ÜCRET ALINMAYACAK
Vizelerin liberalleştirilmesi konusunda değinen Bakan Peter Szijjarto, vizelerden ücret alınmayacağını açıkladı. Bakan Szijjarto şunları söyledi: "Biliyorsunuz iş yapmak ancak şu şekilde olabilir. Biz Macaristan'a schengen alanına uygun vize veriyoruz. Büyükelçiliğimiz odalarla daha esnek davranabilmek için anlaşma yaptı. Bu günden itibaren Türk iş görüşmeleri konferanslar ve bilim alanındaki çalışmalar için vizelerden ücret alınmaması talimatını verdim."

MACAR EXİMBANK TÜRKİYE'DE OFİS AÇACAK
Konferansta söz alan Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi de, ticaret hacminde 2 milyar doları geçtiklerini belirterek 5 milyar dolar hedefi gerçekleştirmenin uzak olmadığını söyledi. Türk ve Macar şirketlerinin birlikteliklerini arttırmalarını önerdiklerini belirten Bakan Zeybekçi, "En sevindirici olan Macar Eximbank'ın Türkiye'de ofis açması. Türkiye'de başka bir ülkenin Eximbank olarak ilk ofis açan Macar Eximbank'ıdır. Macar ve Türk şirketlerinin birlikte hareket etmelerini şartıyla Macar ve Türk Eximbank'ının da 25 milyon dolarlık katılımlarıyla 50 milyon dolarla başlayan bir fon çalışması var. En kısa sürede bunun da faaliyete geçtiğini göreceğiz" dedi.

TÜRKLER AVRASYA'NIN EN BAŞARILI EKONOMİLERİNDEN BİRİ
Macaristan başbakanı Viktor Orban iş forumunda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Bugün iki başkent İstanbul ve Budapeşte arasında kardeş şehir anlaşması yapılmıştır. Diğer bir konu; 'ortak düşünüyoruz' bu çok az karşılanan bir ayrıcalıktır. Siyasette de gerekli sempati ve dostluğu kurduk. İki ülke arasında güven ve dostluk mevcuttur. İki şeye değinmek istiyorum. Sizler büyük bir ülkesiniz coğrafi olarak. Macaristan AB üyesi bir ülke siz değilsiniz henüz. Geçtiğimiz dönemde çok başarılı ekonomik sonuçlar elde ettiniz. Türk başarısı neye bağlı? Biz neler öğrenebiliriz sizlerden. Batılılar batılılardan öğrenir. Doğudan birisi birinden bir şey öğrenmek isterse demokrasi açısından güvenilir bir başbakan olmadığı söylenir. Bizim gibi bir kıta, Avrupa ekonomik olarak başarısız ve akıllı insan soru soruyor niçin başarılı diğeri? Ordan alabileceğim şeyler olabilir diye insan bunu soruyor. Kanımca bu başarının ardındaki şey: Türkler muzaam olarak aileye saygı duymakta ve değer vermekte. Türkiye Avrasya'nın en başarılı ekonomilerinden biri. Biz ne öğrenebiliriz bu aile konusunda? Ben bunu sayın başbakandan memnuniyetle dinlemek isterim. Çocuk sayısının artmasında özellikle… Kimse bu konuya değinmiyor. Diğer bir konu sayın başbakan konuşmasında 'öylesine iki ülkeyiz ki Avrasya'da gerginlik istemiyoruz.' dedi. Bu ortak bir cümle gibi aslında. Çok kolay söylenebilir, ama siyasette söylendiğinde ayrı bir önemi var. Biz burada Avrupa'da batıda hala soğuk savaşın düşüncelerini geride bırakamadık. Batı şunu öğreniyor; Batı nasıl doğuyla iş birliği yapabilir, AB nasıl Türkiye ile daha iyi iş birliği yapabilir. İş birliğini düşünmek lazım."

DAVUTOĞLU: "ATİLLA'NIN TORUNLARIYIZ"
Başbakan Davutoğlu konuşmasına "Bizler aslında tarihi olarak kuzenleriz ve Avrupa'ya gelişimiz itibari ile Atillanın torunlarıyız" diyerek başladı. Başbakan Davutoğlu Macaristan'la ortak bağlara değinerek, "Bugün dünya kritik bir evreden geçerken jeopolitik ve ekonomik krizler kıtamızı sarsarken Macaristan ile el ele birbirimizi yeniden keşfetmenin birbirimizle yeni bir döneme girmenin heyecanını yaşıyoruz" dedi.

"Macaristan bizim için ya komşudur ya komşudan daha yakındır. Bu bizim Macaristan'a bakış açımız" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bu yeni dünyada bizler kategori istemiyoruz. Doğunun Batıyla zıt görülmediği, Kuzeyin Güneyle çelişkili görülmediği daha bütüncül daha barışçıl bir dünya istiyoruz. Bu yüzden Macaristan'ın doğuya yönelme politikasını destekliyoruz" dedi.

HİÇBİR ENGELLE KARŞILAŞMAYACAKSINIZ
"Güç birlikten doğar" diyen Başbakan Macar iş adamları Türkiye'de bürokratik engellerle karşılaşmayacağını belirterek şunları söyledi: "Ben burada Türkiye Başbakanı olarak bütün Macar işadamlarına şu sözü veriyorum. Türkiye'de karşılaşacağınız bürokratik engeli kaldırmak bizim boynumuzun borcudur. Hiçbir şekilde engelle karşılaşmayacaksınız."

SİYASET EKONOMİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN VARDIR
Başbakan Davutoğlu, "Türk ve Macar şirketleri iş adamları olarak Avrupa'da büyük bir başarı hikâyesi yazarız diyorsanız bize söyleyeceksiniz biz de gerekli adımları atacağız. Siyaset ekonominin önünü açmak için vardır, engel olmamak için vardır" dedi.
Üçüncü ayağın takip görevi olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Her yıl bir araya gelmeyi planladıklarını ifade ederek iş birliği kuracaklarını ve işler nerede aksıyorsa müdahale edeceklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti: "Dünya büyük bir dönüşüm ve meydan okumalar sinsilesinden geçiyor. 90'lı yıllarda Sovyetler yıkılıp Varşova paktı dağıldığında ve sonrasında yaşananlarla Soğuk savaşın bittiği zannedildi ama Soğuk savaşın bitmediğini Ukrayna bize acı bir şekilde gösterdi. Dünya ekonomileri 90'lı yıllarda genişlediğinde ekonominin dünyada küreselleşmeyle birlikte genişleyeceği varsayıldı, ama son 2008'den bu yana yaşanan küresel ekonomik kriz ve etkileri itibariyle de bu krizin aşılamadığı ve birçok meydan okumayla karşı karşıya kaldığımız ortaya çıktı. Burada kültürleri birbirine yakın olan ülkelerin kuracağı iş birliği bu kriz ortamının aşılmasına katkı yapar. Avrupa'nın genç nüfus problemini aşmada Türkiye'nin bir model oluşturduğunu söylemesi aile yapısı, gerçekten bizim en önemli dinamik unsurumuz."

HİÇBİR ÜLKE DÜNYADAN İZOLE OLARAK KALKINAMAZ
Nitelikli insan gücü ve AR-GE çalışmalarına büyük önem verildiğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu milli gelirin 2023 yılında 25 bin dolara çıkması için niteliksel bir sıçrama yapılması gerektiğini belirterek, "Hiçbir ülke dünyada izole olarak kalkınamaz bakımdan biz Macaristan'ı sadece tarihi bir dost bir komşu bir kuzen olarak görmüyoruz ama aynı zamanda Avrupa'nın krizler içinde boğuştuğu dünyada büyük bunalımların yaşandığı bir dönemde ortak bir vizyonla geleceği inşa edebileceğimi bir müttefik ve stratejik ortak olarak görüyoruz" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...