Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

GÜNDEM Haberleri

Malatya'da iki F-4 savaş uçağı düştü. Enkazlara ulaşılırken düşen uçaklarda bulunan dört askerin şehit olduğu öğrenildi.

Malatya 7'nci Ana Jet Üssü'nüden keşif uçuşu yapmak üzere havalan iki F-4 tipi savaş uçağı düştü. Edinilen bilgiye göre düşen uçaklarda bulunan 4 askeri personelin şehit olduğu ulaşıldığı bilgisine ulaşıldı.

Meclis'te, gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Malatya'da iki askeri uçağın enkazına ulaşıldığını belirterek, "Maalesef 4 şehidimiz var. Kaza kırım raporundan sonra nedeni açıklanabilir. Dışarıdan bir şey söz konusu değil" dedi.

Ala, kazayla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu'nda gündeme geçmeden önce bilgi verdi. İki uçağın da enkazına ulaşıldığını ifade eden Ala, "Maalesef 4 şehidimiz var. İkisi de F4 Fantom uçakları..." diye konuştu.

Bazı milletvekillerinin kazanın nedeniyle ilgili sorularına Ala, uçak kazasının kesin nedeninin ancak kaza kırım raporundan sonra açıklanabileceğini kaydederek, "Şu anda mümkün değil. Malatya sınırları içinde Akçadağ mevkiinde....Tabii tahminlerimiz var. Birbirine çarpma olabilir büyük ihtimalle ya da hava şartları...Dışarıdan bir şey söz konusu değil. İki uçağın enkazına da ulaşıldı. Maalesef 4 pilotumuz da şehit olmuştur" karşılığını verdi.

ŞEHİT PİLOTLARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Düşen RF-4E tipi uçaklarda şehit düşen pilotların isimleri belli oldu. Kazada Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmen Salih Atalay ile rütbeleri öğrenilemeyen Zeynel Özbahçeçi ve Onur Özkaya isimli subaylar şehit oldu. nbsp;

nbsp;Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Org. Özel ve TSK'ya taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'da düşen 2 askeri uçakta 4 pilotun şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait RF-4E tipi 2 askeri eğitim uçağının Malatya'nın Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğünü öğrenmesinin akabinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile telefonda görüştü.

Kazaya ilişkin bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pilotların hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetler camiasına başsağlığı dileğinde bulundu.

Davutoğlu'dan Özel'e başsağlığı telefonu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den, telefonda bilgi aldı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Başbakan Davutoğlu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de temaslarını sürdürürken, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile iki kez telefonda görüştü.

Görüşmede, olayla ilgili bilgi alan Başbakan Davutoğlu, 4 askerin şehit olması nedeniyle Orgeneral Özel ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne taziyelerini iletti.Enkazlara ulaşıldı
nbsp;Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

Genelkurmay'dan ilk açıklama

Genelkurmay Başkanlığından, Malatya'da konuşlu 7'nci Ana Jet Üssü'nden saat 18.07'de planlı gece uçuş eğitimi için kalkan 2 RF-4E keşif uçağı ile saat 19.05'te radar irtibatın kesildiği, saat 20.45'te iki uçağın da enkazına ulaşıldığı ve 4 pilotun şehit olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, saat 18.07'de Malatya'da konuşlu 7'nci Ana Jet Üssü'nden planlı gece uçuş eğitimi için 2 RF-4E keşif uçağının kalktığı belirtildi.

Saat 19.05'te uçaklarla radar irtibatı kesildiği bildirilen açıklamada, derhal arama faaliyetlerine başlandığı, saat 20.45'te iki uçağın da enkazına ulaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Maalesef 4 kahraman pilotumuz şehit olmuşlardır. Bu elim kaza neticesinde şehadet mertebesine erişen kahraman pilot arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli aile fertlerine, silahlı kuvvetlerimize ve yüce Türk milletine başsağlığı dileriz" ifadesine yer verildi.
nbsp;Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

"IŞIK GÖRDÜK, KÖY KOMPLE AYDINLANDI"

İkinciler Mahallesi sakinlerinden İsmail Karaca, saat 19.30 sıralarında mahalle yakınlarında ışık gördüğünü belirterek, "Köy komple aydınlandı. Muhtara ve karakol komutanına telefon ettim. Yarım saat-1 saat içerisinde ben de buraya geldim" diye konuştu.

Mahallenin eski muhtarı Hasan Aktaş ise "Ses duyduk, patlama zannettik. Sonradan uçak düştüğü haberini aldık" dedi.

nbsp;Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK'TEN ORG. ÖZEL'E BAŞSAĞLIĞI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesi sonucu 4 askerin şehit olması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'e başsağlığı mesajı gönderdi.

Çiçek, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kanada'dan gönderdiği mesajda, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keşif uçuşu gerçekleştiren iki askeri eğitim uçağının Malatya Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğü elim kazada 4 pilotumuzun şehit olmasından büyük üzüntü duydum.

Şehit pilotlarımıza Allah'tan rahmet, size ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum."

HELİKOPTERLE SAVAŞ UÇAĞI ÇARPIŞTI İDDİASI

İHA muhabiri Cahit Özçelik, olaya ilişkin verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı:

"Askeri helikopterle savaş uçağının çarpıştığı yönünde iddialar öne sürülüyor, fakat konuya ilişkin henüz net bir bilgi yok. Yalnız, gökyüzünde bir ateş topu görüldü. Bizler de konuya ilişkin resmi makamlardan açıklama bekliyoruz."
Malatya'da 2 askeri uçak düştü, 4 asker şehit

Bugüne kadar 12 RF-4E uçağı düştü

Suriye rejimi tarafından düşürülmesi ile gündeme gelen RF-4E uçaklarının yıl sonunda emekli edilmesi planlanıyordu. Burnunda özel kamera taşıyan ve keşif amaçlı kullanılan RF-4E'lerin kazalarında 35 yılda 12 uçak düştü. 12 pilot şehit oldu.

RF-4E'ler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974'ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetleri'ni 1980'de ABD'den 8 uçak geldi. Bunu, 1992-94 yılları arasında Alman Hava Kuvvetleri'nin hizmetten çıkarttığı 46 uçak izledi. Bu uçaklardan 32'sine yapısal yenileme yapıldı. Kalanlar yedek parça olarak ayrıldı.

Gövde ömürlerini doldurmaya başlayan uçaklardan 16'sı ayrıldı ve 2009-2011 arasında IŞIK Modernizasyonundan geçirildi. Halen RF-4E'ler Eskişehir'de 113 ve Malatya/Erhaç'taki 173. Filo'da görev yapıyordu. Geçtiğimiz yıl, tüm kalan uçaklar Malatya'da toplandı. Halen Hava Kuvvetleri'nin envanterinde kalan uçak sayısı 13.

YERİNİ F-16'YA BIRAKACAK

Ancak ıslak film sistemi kullanan uçaklar, yıl sonunda emekli edilecek. RF-4E'lerin yerine özel pod kullanan F-16'lardan keşif amaçlı yararlanılacak. Bu uçaklar, taşıdıkları pod ile yüksek çözünürlükte dijital görüntü alabiliyor. Çekilen görüntüler eş zamanlı olarak yere iletiliyor.

DÖRT YILDA 4 UÇAK DÜŞTÜ

Modernizasyon sonrasında 3 Ekim 2011'de Konya, 22 Haziran 2012'de Akdeniz'de ve son olarak Sivas'ta 30 Eylül'de 173 Filo'ya ait olan 3 uçak düştü. Dört pilotun şehit olurken son olayda 2 pilot atlayarak kurtuldu.

RF-4E KAZALARI

20 Ekim 1995:
113. Filo'ya ait RF-4E (69-7485) uçağı Kütahya'da düştü. İki pilot atladı.

5 Kasım 1996: Malatya'dan kalkan 173. Filo'ya ait RF-4E (69-7469) Batman'da düştü.

10 Ocak 2002: Sivas Gürün'de 173. Filo'ya ait iki RF-4E çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.

9 Ocak 2003: 173. Filo'ya ait iki RF-4E kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.

22 Haziran 2005: Düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular.

3 Ekim 2011: 173. Filo'ya ait RF-4E, Konya'da yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.

22 Haziran 2012: 173. Filo'ya ait RF-4E uçağı (77-0314) Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit oldu.

30 Eylül 2013: Sivas'ın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filo'ya ait RF-4E uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.

24 Şubat 2015: Malatya'dan havalanan ikili RF-4E kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot şehit oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...