'Soykırımda sekiz aile tamamen yok oldu'

'Soykırımda sekiz aile tamamen yok oldu'

DÜNYA Haberleri

Araştırmacı Dr. Zaur Aliyev, Ermenilerin 1992 yılında, yüzlerce kişiyi katlettiği Hocalı'da sekiz aileden geriye bir kişinin bile kalmadığını söyledi.

Ermeni işgali altındaki Ağdam bölgesini terketmek zorunda kalan araştırmacı Aliyev, Hocalı Soykırımı'na ilişkin detayları ve sonrasında yaşananları Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.
Ermenilerin 1992 yılında soykırıma giriştiklerinde Hocalı'dan kaçanların Ağdam'a sığındığını belirten Aliyev, çoğu cenazenin de Ağdam'da toprağa verildiğini ifade etti.
Aliyev, Hocalı'nın o dönemde abluka altında tutulduğunu hatırlatarak 25 Şubat'ta durumun kötüleştiğini, ertesi gün ise insanların katledildiğini kaydetti.
Ağdam Camisi'ne çok sayıda cenaze getirildiğini vurgulayan Aliyev, "Gördüklerimi halen unutamıyorum. Kucağında ölü çocuğuyla bir annenin cesedi gördüm. Annenin karnı kesilerek bebeği çıkartılmış sonra dikilmişti. Bir babanın iki çocuğunun cansız bedeniyle karşılaşma anı aklımdan çıkmıyor. Camiye günlerce ceset taşındı" dedi.
TARİHE NOT DÜŞMEK İÇİN ÇALIŞTI
Ağdam bölgesi işgal edildikten sonra Bakü'ye taşındığını ve daha sonraki yıllarda Ermeni mezalimiyle ilgili araştırmalar yaptığını ve kitaplar yayımladığını söyleyen Aliyev, şu bilgileri paylaştı:
"Hocalı soykırımında her ailenden 3-4 kişi öldürüldü. Sekiz aile ise tamamen yok edildi. Memmedovlar, Kerimovlar, Kamberovlar gibi sekiz aileden geriye kimse kalmadı. Bu, Hocalı'da ne kadar vahim bir olay yaşandığını ortaya koyuyor. Ayrıca ben resmi rakamlardan daha çok kişinin öldürüldüğünü düşünüyorum. Resmi bilgi 613 Hocalılının öldürüldüğü yönünde. Orada dışarıdan çalışmak için giden inşaat işçileri, polisler ve askerler de bulunuyordu. Onların akıbeti nasıl oldu."
"ATLARI BİLE KURŞUNA DİZDİLER"
Hocalı'da yaşanan vahşetin katliam olarak adlandırıldığını ancak yaşanların "soykırım" olarak tanınması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade den Aliyev, "Soykırım sadece insanlara karşı değil, hayvanlara karşı da uygulandı. Ahırlardaki hayvanları, kedileri, köpekleri katlettiler. Atları 'Müslüman atı' diye kurşuna dizdiler" dedi.
Hocalı'da Azerbaycan Türklerine yapılanların tüm dünyanın bilmesini istediklerine işaret eden Aliyev, şöyle devam etti:
"Bize destek olan ülkeler de var. Meksika ve Pakistan senatoları Hocalı'da yaşananları 'soykırım' olarak tanıdı. Dünyanın bunu kabul etmesi için konu ilk önce Birleşmiş Milletler'in (BM) gündemine taşınması, orada oylandıktan sonra Uluslararası Suç Mahkemesine gönderilmesi gerekiyor. BM'de müzakere edilmesi için ise en az 20 ülkenin yaşananları 'soykırım' olarak tanıması lazım. Bize yakın ve dost ülkelerin yasama organlarında bu olayın 'soykırım' olarak tanınmasını istiyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...