'Uludağ'da 70 milyon metreküp kar yükü var'

/ Kaynak: AA
'Uludağ'da 70 milyon metreküp kar yükü var'

YAŞAM Haberleri  / AA

Uludağ'da 70 milyon metreküp kar yükü bulunduğu, bunun 30 milyon metreküpünün Bursa'ya içme suyu sağlayan baraj havzasında olduğu tespit edildi.

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da 70 milyon metreküp kar yükü bulunduğu, bunun 30 milyon metreküpünün Bursa'ya içme suyu sağlayan Doğancı ve Nilüfer barajlarının havzasında yer aldığı belirlendi. Yağışlı geçen kış ayları dolayısıyla şimdiden dolan iki barajda da havaların ısınması ve lodos gibi nedenlerle dağdaki karların aniden erimesi ve taşkınlara karşı tedbirli olmak için baraj kapakları her gün kontrollü şekilde açılarak su tahliyesi yapılıyor. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde geçen yıl yağış azlığı yüzünden barajlarda su seviyesinin ciddi oranlarda gerilediğini ancak bu sene özellikle Bursa'da içme suyu temini bakımından hiçbir sıkıntı kalmadığını söyledi.
Çetinavcı, Bursa'ya içme suyu sağlayan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki doluluk oranının geçen sene yüzde 20-25'e kadar düştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bursamızın geçen yıl aşağı yukarı barajlardaki doluluk oranları yüzde 20-25 noktalarına düştüğü bir dönemden bugüne geldiğimizde, bugün barajlarımızda aşağı yukarı Nilüfer Barajı'nda yüzde 83-84 mertebesinde şu anda bir doluluk oranımız var, Doğancı Barajı'nda da yüzde 75'e yakın bir doluluk oranımız var. Her iki barajımızın rezerv hacimlerine baktığımızda toplamda aşağı yukarı 55-60 milyon metreküpe yakın bir suyumuz var. Bu da rahatlıkla bu yazı çıkaracağımız, dolayısıyla önümüzdeki yağışlı sezona kadar rahatlıkla götürebileceğimiz ortada."
- "30 milyon metreküp kar eriyip barajlarımıza gelecek"
Bursa'nın, Uludağ'ın eteklerinde yer aldığını ve dağda hala çok ciddi miktarda kar bulunduğunu vurgulayan Çetinavcı, barajların karlar daha erimeden dolduğunu belirtti.
Çetinavcı, dağdaki karın önemli bir bölümünün baraj havzasında olduğuna dikkati çekerek, "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerinden aldığımız bilgiye göre, şu anda Uludağ'da 70 milyon metreküpe tekabül edecek bir kar yükü var. Bunun aşağı yukarı 30 milyon metreküplük miktarı baraj havzasında. Henüz 30 milyon metreküp eriyip de barajlarımıza gelecek suyumuz var. Dolayısıyla şu anda herhangi bir sorun yok" diye konuştu.


- "Baraj kapaklarını açıyoruz"
Ani kar erimelerine karşı baraj kapaklarını kontrollü şekilde açarak su tahliyesi yaptıklarına da değinen Çetinavcı, şunları kaydetti:
"Barajlar hiçbir zaman maksimum seviyede tutulmaz, mutlaka maksimumun altında tutulur. Şimdi tabii artık bahar mevsimi de yavaş yavaş yaklaşıyor. Ani hava ısınmaları veya lodosun karı ani, hızlı bir şekilde eritmesine karşılık barajlarımız çok hızlı dolacağından, mutlaka baraj seviyesi biraz düşük tutulur. Dolayısıyla bugün için aşağı yukarı 13 metreküplük bir miktarı Doğancı Barajı'ndan kapaklardan salıyoruz, denize gidiyor. Ani erimelere karşı bu baraj mühendisliğinin gerektirdiği bir işletme şartı. Herhangi bir sıkıntımız yok, bu yazı çok rahatlıkla atlatacağız inşallah. Bundan sonra hiç yağış olmasa bile ekim ayına kadar yetecek suyumuz var. İki barajda da kapakları açıyoruz. Şu anda zaten Doğancı Barajı'nda saniyede 13 metreküp su bırakılıyor, Nilüfer'de de 6 metreküp bırakılıyor."

Çetinavcı, Türkiye'nin yarı kurak bir iklim kuşağında yer aldığını ve su azlığı çeken ülkeler arasında bulunduğunu hatırlattı.
Su varlığı açısından Türkiye ortalamasının Batı ülkeleriyle mukayese edildiğinde düşük olduğunu dile getiren Çetinavcı, buna karşın Bursa'nın ülke ortalamasının biraz üzerinde bulunduğunu sözlerine ekledi.



YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...