Yemen'de Husi karşıtı gösteri düzenlendi

/ Kaynak: AA
Yemen'de Husi karşıtı gösteri düzenlendi

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'in Taiz kentinde yüzlerce kişi Husileri protesto edip istifa eden Cumhurbaşkanı Hadi'ye destek verdi

Yemen'in orta kesimindeki Taiz kentinde yüzlerce kişi, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ülke siyasetine müdahalesini protesto ederek, Husiler tarafından istifaya zorlanan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye destek verdi.
Taiz'in merkezindeki ''Değişim Meydanında'' toplanan göstericiler, Husileri ''darbecilikle'' suçlayarak Hadi'nin ''meşru bir başkan'' olduğu mesajını verdi. Sana'daki göz hapsinden kurtularak Aden'e geçen Hadi'nin arkasında olduklarını belirten göstericiler, Aden'in ''yeni başkent olmasını'' desteklediklerini ve Hadi'nin ülkeyi Husi baskısı olmadan burdan yönetmeye devam etmesi gerektiğini belirtti.
Göstericiler, ''cumhuriyet, cumhuriyet!'' ve ''Aden yeni başkent'' sloganları attı. Yüksek katılımla gerçekleşen gösteri coşkulu geçerken, Hadi'nin posterlerini taşıyan grup, yer yer ''cenbiye dansı'' yapıp eğlendi.
Gösteri esnasında yapılan basın açıklamasında, Husiler ''terörist bir grup'' olarak nitelendirilerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Husilere karşı harekete geçmeye çağırıldı.
Taiz kenti Sana, Hudeyde ve İbb kentlerinden sonra Husilerin hedefinde bulunuyor. Ensarullah militanları Taiz'e 50 kilometre mesafedeki İbb kentine kadar ilerlemiş durumda.
-Husiler Aden'de bulunan Hadi'ye desteğin artmasını engelliyor
Öte yandan geçen Cumartesi günü göz hapsinden kurtularak Aden'e geçen Cumhurbaşkanı Hadi, istifasını geri çekerek önemli bir ''hamle'' yaptı. Hadi, bölgedeki önemli siyasi partilerin temsilcileri ve valilerle toplantılarını sürdürüyor. Aden'de ''Cumhurbaşkanlığı'' sıfatını devam ettireceğini belirten Hadi'ye desteğin artmasından endişe eden Husiler, bazı siyasilerin Sana'dan Aden'e geçmesini engelliyor.
Son olarak Tanzim Nasırcı Halkçı İttihatçı Parti Genel Sekreteri Abdullah Numan'ın Aden'e gitmesine izin vermeyen Husi militanları, Numan'ın Sana havaalanında uçağa binmesini engellediler.
- KİK Genel Sekreteri Zeyani de Aden'de
Hadi'nin Aden'de sürdürdüğü ''meşruiyet görüşmelerine'' bu sabah sürpriz bir isim daha katıldı. KİK Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani'nin Aden'e gelerek Hadi ile sürpriz bir toplantı yaptığı belirtiliyor.
Görüşmenin ayrıntılarına yönelik bilgi alınamazken, görüşmelerin gün sonuna kadar devam edeceği dile getirildi.
Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husi militanları başkent Sana'yı ele geçirmiş ve 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, birçok kesim tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.
Husilerin, bir süre başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, cumartesi günü Aden'e gitmişti. Hadi, burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı yazılı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...