AK Parti'den yeni taktik

AK Parti'den yeni taktik

Politika Haberleri

iç güvenlik paketi tartışmaları sona ermeyince AK Parti yeni bir taktik geliştirdi.

İktidar, muhalefetin yoğun engellemesinin sürmesi halinde, 5 bölüm halinde görüşülen 132 maddelik tasarının ilk 3 bölümünü yasalaştırdıktan sonra, kalan 65 maddeyi komisyona geri çekmeyi planlıyor.
TBMM Genel Kurulu nbsp; iç güvenlik paketi görüşmeleri için dün saat 14.00'de toplandı. Ancak muhalefetin engelleme taktikleri nedeniyle İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine yaklaşık 7 saat sonra saat 20.50'de geçilebildi.
Genel Kurul dünkü mesaisinde tasarının 21 ila 46. maddelerini kapsayan 2. bölümü üzerinden müzakerelere başlandı. 17 Şubat'tan bu yana geceli-gündüzlü süren mesaiye karşı CHP, MHP ve HDP'den oluşan muhalefet bloğunun yoğun engellemesi nedeniyle tasarı görüşmelerinde mesafe alınamaması, Ak Parti'yi muhalefet ile bir kez daha uzlaşma arayışına itti.
Edinilen bilgiye göre Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, önceki gün muhalefet temsilcileriyle ayrı ayrı görüşerek, "Tasarıya ilişkin kırmızı çizgilerini" sordu ve kendilerine somut değişiklik önerileri sunulması halinde "kabul edilmiş maddeler üzerinde tekriri müzakere yapmak dahil" uzlaşma amaçlı görüşmelere hazır olduklarını bildirdi.
Ünal, üzerinde uzlaşma sağlanması halinde Genel Kurul'da maddelere müdahale edileceğini, ancak tasarının tümüyle komisyona geri çekilmesi gibi bir yöntemi görmediklerini bildirdi.
Ünal'ın muhalefet ile temasları çerçevesinde yapılabilecek değişiklikler konusunda çalışma başlattığı öğrenilirken, AK Parti bu temaslardan da bir uzlaşma sağlanmaması olasılığına karşı ise 132 maddelik tasarıyı "ikiye" bölerek yasalaştırma formülünü gündemine aldı.

Bazılarından vazgeçilecek
Buna göre, muhalefet ile uzlaşma sağlanırse uzlaşma çerçevesinde gerekli maddelerde rötuşlar yapılarak tasarının tümü Meclis'ten geçirilecek. Ancak uzlaşma sağlanamaz ve muhalefetin engelleme direnişi aynen devam ederse tasarının Nüfus Hizmetleri, Türk Vatandaşlığı, Pasaport, Elektronik İmze ve Değerli Kağıtlar Kanunu gibi kanunlarda değişiklik öngören, hükümet açısından da "aciliyet" arzetmeyen maddeleri için Genel Kurul'da daha fazla vakit kaybedilmeyecek.
Tasarının İç Güvenlik ile ilgili bölümünü oluşturan 68. maddeye kadarki bölümünün görüşmelerinin yani tasarının 3. bölümünün kabul edilmesinin ardından, kalan son 65 madde komisyona geri çekilecek.
Böylece hükümet açısından asıl önem arzeden maddeler seçim öncesi Meclis'ten geçirilip, yasalaştırılmış olacak. Kalan bölüm ise daha sonra Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören bir teklifle Meclis gündemine yeniden getirilecek.
İlk 67 maddeden de "aciliyeti" olmayan hükümler içeren bazı maddeler önerge yoluyla tasarı metninden çıkarılarak, yasalaştırılması hedeflenen ilk 3 bölümün yükü hafifletilecek.

(Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...