Bebeklerde gözyaşına dikkat!

/ Kaynak: İHA
Bebeklerde gözyaşına dikkat!

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Op. Dr. Gökhan Tufaner, yeni doğan bebeklerde görülen aşırı gözyaşı akıntısının doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığının belirtisi olabileceğini söyledi

Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığının bebeklerde sık görülen bir durum olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavi edilmediği zaman fistüllere apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Tufaner, "Yeni doğanların yaklaşık yüzde 60'ında doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı olabilmektedir. Tıkanıklık sıklıkla aşırı gözyaşı akıntısı ile kendini belli etmektedir. Bazen bebeklerde tekrarlayan göz enfeksiyonları ve gözyaşı kesesinin şişliği de görülmektedir. Tıkanıklığın en sık sebebi kanalın burun boşluğuna açıldığı ucunda bulunan kapakçığın bir zar ile örtülmesidir. Olguların yüzde 90'ına yakını 1 yaş civarında kendiliğinden düzelmektedir" diye konuştu.


TEDAVİ AŞAMALARI
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığında tedavinin birkaç aşamadan oluştuğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Tedavide ilk olarak gözyaşı kanal ve kesesine yapılan masaj denenmektedir. Masaj günde en az 5 kez tekrarlanmalıdır. Burada amaç, kanal içerisindeki hidrostatik basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Enfeksiyonla birlikte olan tıkanıklıklarda antibiyotikli damlalar da tedavide kullanılır. Masaj ve damla tedavisi, bebek 12 aylık olana kadar uygulanır. Bu zaman içinde yüzde 95 vakada kanalın açıldığı görülmüştür. Ancak masaj ve damla tedavisine karşın 1 yaşından sonra düzelmeyen hastalarda gözyaşı kanalına sondalama işlemi yapılmaktadır. Sondalama işlemi genel anestezi altında yapılmakta ve birkaç kez tekrarlanabilmektedir. Sondalama işlemi ileri olgularda 9 aylıktan itibaren de uygulanabilir. Sondalama ile başarı şansı yüzde 90'ları bulmaktadır. Sondalama işleminde 2 yaşından sonra başarı şansı azalmakta ve düzelmeyen hastalara balon dakriyosistoplasti veya slikon tüp uygulanarak açık ameliyatlar yapılmaktadır."

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...