BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kurbağadan yılda 1.5 milyon dolar kazanıyoruz

Kurbağadan yılda 1.5 milyon dolar kazanıyoruz

Kurbağa ve kurbağa bacağı. ihracatı yapılan ilginç ürünlerden biri. Tüketmiyoruz ama ihraç ediyoruz, Bu ürüne Fransa başta olmak üzere İtalya, Lübnan, Belçika, İsviçre’den önemli bir talep söz konusu.



Kurbağa ve kurbağa bacağı. ihracatı yapılan ilginç ürünlerden biri. Tüketmiyoruz ama ihraç ediyoruz, Bu ürüne Fransa başta olmak üzere İtalya, Lübnan, Belçika, İsviçre’den önemli bir talep söz konusu. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı ise bir elin 5 parmağını geçmiyor. Üretici ise bu kârlı işten vazgeçmeye pek de niyetli değil. Temizlenmiş kurbağa bacakları daha çok kızartılarak tüketiliyor. Bandırma’da Kocaman Balıkçılık’ın sahibi Osman Kocaman, ailenin üçüncü kuşak patronu. Gıda toptancılığı yapan dedesi Çanakkale Savaşı sonrası balık işine yoğunlaşmış. Aile balık komisyonculuğu işini geliştirip ihracata dönüştürmüş. Osman Kocaman, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından işin başına geçmiş. 7500 metrekare alanda kurulu fabrikalarında 350 işçi çalışıyor ve yılda 2500 ton ürünü AB ülkeleri, Kuzey Amerika ve Japonya’ya ihraç ediyorlar. Osman Kocaman, kurbağa işine girmeye karar verdiğinde İtalya’da bir hafta eğitim almış ve teknikleri işçilerine anlatıp, işe balıklama girivermiş. Şimdi Fransa ve İtalya’ya dağıtım yapan ‘Le Pecheur Des Dombes’ şirketinin ortağı. Fransa’daki şirketin Türkçe adı ise ‘Domb’ların Balıkçısı’. 1989’dan bu yana ihraç ettiği kurbağa bacağı ona yılda 1.5 milyon dolar kazandırıyor. Kilosu 3 milyon, sofrada 20 euro 10 adet kurbağa yaklaşık bir kilogram ediyor. Avcı yakaladığı kurbağanın kilosunu 3 milyon TL’ye satıyor aracıya. Aracı üzerine 1 milyon TL koyup 4 milyon TL’ye firmaya satıyor. Temizlenmiş taze kurbağa kilosu 12 euroya ihraç ediliyor. Donmuş olarak gönderilen kurbağanın kilosu ise 5 euroya alıcı buluyor Avrupa’da. Aşçısının ellerinde yemeğe dönüşen iki kurbağa bacağı, 5-20 euro arasında servis ediliyor. En çok tüketilen yer, Fransa’nın Lyon bölgesi ve İtalya’nın kuzeyi. Yaşlı Avrupalılarca sofradaki önemli yerini koruyor fakat çevreci gençler tüketmiyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT