Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hazır giyimciler Rusya'nın kara gün dostu

Hazır giyimciler Rusya'nın kara gün dostu

Ekonomi Haberleri

Rublenin değerindeki hızlı düşüş pek çok Türk şirketinin alacaklarını yarı yarıya eritti.

TALİP KARAKAŞ-MOSKOVA
Petrol varil fiyatlarının düşmesi, ardından rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi Rusya'yı 17 yıl sonra yeni bir krize soktu. Tabii ki bu durum Ruslar kadar Türkleri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü Rusya'ya 12.5 milyar dolar direkt yatırım yapılıyor ve 100 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Krizden özellikle gıda, yaş meyve-sebze ve hazır giyim sektöründe iş yapan Türk firmaları olumsuz etkilendi. Ama krizi fırsat olarak değerlendiren İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Avrupa'nın önde gelen moda fuarlarından Collection Premiere Moscow'a katılarak Rusya'ya "yanınızdayız" mesajı verdi. Katılım geçen yıllara oranla düşse de Türk firmaları, umutsuz değil. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Türkiye hazır giyim üreticileri, hiçbir şartta Rusya pazarını ikinci plana atmayı aklından bile geçirmiyor. Rusya'da giyim harcamaları gıdadan sonra ikinci sırada. Bizler, tıpkı son 30 yılda olduğu gibi, giyim sektöründe bazı ülkelerden ithalatın durması halinde ortaya çıkacak bütün ek talebi karşılayabilecek güce ve potansiyele sahibiz. Ufak bir sendelemenin bu derin ve güçlü ilişkiyi sarsması söz konusu olamaz. Türkçedeki 'Kara gün dostu olmak' tam da bunu anlatır" dedi.
Rublenin değerindeki hızlı düşüş pek çok Türk şirketinin alacaklarını yarı yarıya eritti. Bu noktaya işaret eden Tanrıverdi, "Meselenin çözümü için Merkez Bankaları elini taşın altına koymalı. Rusya'dan 30 milyar dolarlık enerji ithal ediyoruz. Yüzde 10'unu ruble olarak ödeyelim. Merkez Bankası da kuru bir süre sabitlesin. Libya'da yaşanan kötü tecrübe yüzünden banka bu konuda çekimser davranıyor. Ayrıca dört gözle tercihli bir ticaret anlaşması bekliyoruz. Avrupalı firma yatırım kararı aldığında süreç yıllarca sürebiliyor. Biz 6 ayda hallediyoruz. Sipariş alındığında yüzde 20-30 ön avans alırdık. Şimdi almadığımız da oluyor. Rusya'da AVM kiraları ruble olmalı. Biz diyoruz ki; iki ülkenin markaları birlikte büyüyebilir. Bu krizi fırsata dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...