Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti! İşte Yaşar kemal hayatı

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti! İşte Yaşar kemal hayatı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Türk edebiyatının efsane ismi Yaşar Kemal hayatını kaybetti. Kemal, 37 gündür süren mücadelesini kaybetti

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti. Efsane yazardan kötü haber geldi. Yaşar Kemal bugün hayatını kaybetti. 92 yaşındaki Yaşar, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yaşar Kemal öldü mü? Yaşar Kemal 1.5 aydır çoklu organ yetmezliğinden yoğun bakımdaydı. Kültür Bakanı Çelik, 'Türkiye ve insanlık çok büyük değerini kaybetti. Acımız büyük' dedi

37 GÜNDÜR YOĞUN BAKIMDAYDI

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği, yazar Yaşar Kemal'in yoğun bakım servisindeki nbsp;tedavi ve bakımının 37 gündür devam ettiğini belirterek, yapay solunum desteği sağlanan Kemal'in, takip edilen parametrelerinin kontrol altında olduğunu bildirdi. Başhekimlikten yapılan açıklamada, yazar Yaşar Kemal'in yoğun bakım servisindeki tedavi ve bakımının 14 Ocak'tan bu yana 37 gündür devam ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Altta yatan nedenlere bağlı gelişmiş çoğul organ yetersizliği bulunan ve yapay solunum desteği sağlanan hastanın, takip edilen parametreleri 20 Şubat itibarıyla kontrol altındadır" denildi.

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti! İşte Yaşar kemal hayatı

DURUMU AĞIRDI

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Öztürk'ün dün yaptığı açıklamaya göre, yazarın genel durumu kronik hastalıklara bağlı sorunlar nedeniyle ağırlaştı.

Yapay solunum desteği

Öztürk'ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Değerli yazarımız Yaşar Kemal'in Yoğun Bakım Servisi'mizdeki tedavisi 14 Ocak tarihinden bu yana sürmektedir. 30 Ocak tarihi itibarı ile yapay solunum desteği sağlanmaktadır. Kronik hastalıklara bağlı sorunlar nedeniyle genel durumu ağırlaşmaktadır. Bununla birlikte takip edilen parametreler kontrol altındadır. Hastanenin Başhekim Yardımcısı Şükrü Öztürk, daha önce yaptığı açıklamalarda, Yaşar Kemal'in sağlık durumunun stabil olduğunu ve umutlu olduklarını ifade etmişti.

YAŞAR KEMAL HASTANEYE KALDIRILDI

92 yaşındaki Yaşar Kemal, öğle saatlerinde solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı.Kemal'in, yoğun bakım ünitesinde, solunum cihazına bağlı olarak tedavi altına alındığı öğrenildi.

Gazeteci Yazar Şeyhmus Diken, Yaşar Kemal'in bir hafta 10 günden beri rahatsız olduğunu, bugün öğlen saatlerinde hastaneye kaldırıldığını aktardı. Diken, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban ile telefon ile görüştüğünü, usta yazarın nbsp;durumunun ağır olduğu bilgisini edindiğini söyledi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, başta İnce Memed olmak üzere, Yer Demir Gök Bakır, Yılanı Öldürseler, Hüyükteki Nar Ağacı, Fırat Suyu Kan Akıyor gibi unutulmaz romanlara imza attı.

"YAŞAR KEMAL'İN HAYATİ TEHLİKESİ VAR"

Türk edebiyatının ünlü yazarlarından Yaşar Kemal, öğlen saatlerinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilmişti. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan ünlü yazarın sağlık durumuna ilişkin İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan bir açıklama yaptı. Ünlü yazarın 5 gün boyunca başka bir hastanede tedavi edildikten sonra öğlen saatlerinde hastanelerine geldiğini açıklayan Karan, "Ailenin isteği üzerine bizim hastanemize nakledildi. Akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu var. Bilinci kapalı ve solunum makinasına bağlı. Maalesef hayati tehlikesi var. Yoğun bakımda solunum destek tedavisi görmekte ve tüm organ bozukluklarına yönelik çok yönlü bir tedavi uygulanmakta" dedi.

BAŞBAKAN'DAN TELEFON

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yoğun bakımda tedavisi devam eden usta yazar Yaşar Kemal'in eşini arayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ı arayarak yazarın sağlık durumu hakkında bilgi aldı, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başbakan Davutoğlu'nun ilgililere de Kemal'in sağlığı için gereken her şeyin yapılması talimatını verdi.

SAĞLIK BAKANI ZİYARETE GİTTİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da hastaneye nbsp;giderek ünlü yazarı ziyaret etti. Hastane çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, "Şuuru biraz açık ama uyutuluyor. Son dönemde zaten belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi görüyordu. Umarım tedaviye olumlu cevap verecektir" diye konuştu.

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,[1] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt[2][3][4] kökenli Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.[1] Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.[5]

Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi.[1] Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde Kürtçe, köyde ise Türkçe konuşurdu.[6] Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti.[1] Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu.[7] Ortaokul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı.[1]

Sanat hayatı

1978 yılında yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti.[8] İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi:

"Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum."[8]

Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı.[8] 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı.

Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi.[9]

1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi.[10] Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi.[11] Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı.[11]

Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan eseri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi.[12]

Siyaset

17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir.[11] 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı.[12] Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal,[12] TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi.[10] 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.[11] Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir:

"Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım."

TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı.[12] Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir.[10]

« Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. »

Yaşar Kemal'in edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı.[8] Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.[12]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...