Öcalan'dan PKK'ya: 'Silahları bırakmak için toplanın'

Öcalan'dan PKK'ya: 'Silahları bırakmak için toplanın'

GÜNDEM Haberleri

Çözüm sürecinde dün tarihi bir eşik geride bırakılarak, silahların tamamen susması adına önemli bir çağrı gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyeti Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. Heyet adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya "silah bırakmak için kongreyi toplayın" çağrısını okudu. Önder, bölgede100 yıllık dengelerin alt üst olduğunu belirterek, "Bugüne kadarki egemen devlet zihniyeti bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak düşünmüş ve kör şiddetin kurbanı haline getirmekten çekinmemiştir. Dolayısıyla çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı sağlıklı kurulmadıkça adaletten ve eşitlikten yana bir dönüşüm sağlaması düşünülemez" ifadelerini kullandı. "Diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır" diyen Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın şu mesajını okudu: "Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."
Yalçın Akdoğan ise çözüm sürecinde önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla eylemsizliğin öne geçmesi için yapılan açıklamayı önemli görüyoruz. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır" dedi. İyi niyetli olarak sürece sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Akdoğan, "Aslında gök kubbe altında konuşulmadık bir şey kalmadı. Demokrasilerde halkın desteğini alan politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin desteği ile süreci nihai sonuç ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü sorunun çözümünde fırsat olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi uygulama önem taşıyor. Sürecin ete kemiğe bürünmesi önemlidir. Temel problemlerini geride bırakan Türkiye, küresel bir güç haline gelecektir. Biz birlikte Türkiye'yiz ve her şey Türkiye için" şeklinde konuştu. nbsp;
AB MEMNUNİYETLE KARŞILADI
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, PKK'ya silah bırakma çağrısının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, "Bu çözüm sürecinde olumlu bir ileri adımdır. Umarız tüm taraflar fırsatı demokratikleşme ve barışma yönünde ilerleme sağlamak için kullanır. AB her zamanki gibi bu sürece en güçlü siyasi destek vermektedir ve katılım öncesi fonlar dahil uygulamalı yardıma hazır olduğunu tekrarlar" denildi.


'BARIŞ'IN OMURGASI
İşte 10 madde nbsp;
Barıştan yana olan kesimleri, gelinen çözüm aşamasına güç katmaya davet ettiklerini belirten HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, büyük barışın temel omurgasını teşkil edecek olgusal başlıkları şöyle sıraladı:
"1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği,
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,
3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri,
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,
5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,
6. Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması,
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,
9. Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa."



Ne dediler?
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: nbsp;
"Böyle bir şeyde ciddi olarak netice alınıp, 40 yıldan bu yana akan kardeş kanı ve anaların gözyaşı dinerse bölge coğrafyasında inanılmaz bir dinamizm yaşanacaktır. Bence bunun üzerine titremek, bunu korumak lazım "
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan: nbsp;
"Biz terörden yıllarca çektik. Binlerce on binlerce kardeşimizi kaybettik. Bu sorunun bir an önce çözülmesini, halkımızın o yörede huzura kavuşmasını istiyoruz. Artık birliğimizi, bütünlüğümüzü hep birlikte sağlamamız gerekiyor"
MÜSİAD Başkanı nbsp;Nail Olpak:
"30 yıldır bedeli asla ödenmeyecek zararlar yaşandı ve bir nesil ağır bedeller ödedi. Tarihi bir fırsat yakaladık. Şayet silahlar bırakılıp barış ortamı sağlanırsa, ülke ekonomisi şaha kalkar ve enerjimiz tamamen kalkınmaya odaklı kullanılır"
Akil HEYETİ?Üyesi Hüseyin Yayman: nbsp;
"Bazı insanlar, "daha önce de örgüt bu tür açıklamaları yaptı ama mücadeleyi bırakmadı" demişti. Bugünkü bu şartlar diğerlerinden çok daha farklı çok daha olumlu bir noktadayız. Türkiye'de gerçekten yeni bir dönem başlayacak."


DEMİRTAŞ: PKK hazırlık yapmalı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya silah bırakma çağrısını değerlendirdi. Müzakerelerin başlamasıyla kalıcı barışa doğru kritik bir aşamaya gelindiğini belirten Demirtaş, "Umut ediyorum Türkiye halkları açısından hayırlara vesile olur. Bu sürecin barışa doğru evrilmesi konusunda herkes 'üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir' diye temenni ediyorum" dedi. Demirtaş, tarafların karşılıklı taahhütte bulunduğunu kaydederek, "PKK'nın da Öcalan'ın da silahsızlanma konusunda artık hazırlığını yapması gerekir. Senkronize bir şekilde süreci ilerletmek lazım" ifadelerini kullandı. Selahattin Demirtaş, hükümetin iç güvenlik paketini gözden geçirmesi gerektiğini de söyledi.
Öcalan'dan PKK'ya: 'Silahları bırakmak için toplanın'

Doğu'da silahları bırakma sevinci
Abdullah Öcalan'ın PKK'yı silah bırakmak için kongreyi toplaması çağrısı yıllardır acıyı bizzat yaşayan Doğu ve Güney Doğu şehirlerinde sevinçle karşılandı. Bölgedeki vatandaşlar, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeye ilişkin gelişmeleri gün boyu televizyonların başından ayrılamayarak takip etti. Yıllarca çatışmalar ve gerginlikle anılan bölgede çözüm süreciyle sağlanan huzur ortamının devamını isteyen vatandaşlar PKK'ya silah bırakma çağrısını heyecanla ve memnuniyetle karşıladı.











UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...