Yaşar Kemal gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlanıyor

Yaşar Kemal gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlanıyor

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlanıyor. Ünlü yazarın cenazesi ünlü isimler akın etti. İşte detaylar.

Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamları katıldı. Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de törende yer aldı. Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti. Musalla taşının önüne, "Güle güle usta" yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konuldu. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Namazın ardından Yaşar Kemal'in cenazesi sevenleri ve yakınları tarafından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşındı. Bu sırada Kemal'in tabutuna vatandaşlar tarafından karanfil atıldı. Cami önünde toplanan bir grup, "Yaşar Kemal onurumuzdur" diye slogan attı. Semt sakinleri de binaların pencerelerine çıkarak, alkışlarla Yaşar Kemal'i son yolculuğuna uğurladı. Daha sonra Yaşar Kemal'in cenazesi defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.
Yaşar Kemal gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlanıyor

- YAŞAR KEMAL İÇİN KÖYÜNDE GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI nbsp;
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ünlü yazar Yaşar Kemal için doğduğu Osmaniye'nin Hemite köyünde (Gökçedam) gıyabi cenaze namazı kılındı. nbsp;Hayatını kaybeden Yaşar Kemal için İstanbul Teşvikiye Camiinde cenaze namazı kılındığı dakikalarda Hemite köyünde de yazar için gıyabi cenaze namazı kılındı. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazına, Osmaniye Vali Yardımcısı Alperen Kan, Osmaniye İl Emniyet Müdürü Nurettin Karaduman, CHP İl Başkanı Kemal Tabak ve yönetim kurulu üyelerinin yanısıra köy halkı da katıldı. nbsp;Gıyabi cenaze namazının ardından Hemite köyünden emekli imam Mustafa Çelik, Yazar Yaşar Kemal'in hayatı yazarlığı ve Hemite köyündeki yaşantısı hakkında bilgiler verdi. nbsp;CHP İl Başkanı Kemal Tabak ve yönetim kurulu üyeleri daha sonra geçtiğimiz yıl Yaşar Kemal tarafından Hemite köyünde açılan Yaşar Kemal Kültür Evini ziyaret ederek burada basın açıklaması yaptı.


BABASI YAŞAR KEMAL DOĞDUĞUNDA 7 KURBAN KESTİRMİŞ nbsp;
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ünlü yazar Yaşar Kemal'in Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan ve çocukluk yıllarında aynı evde büyüyen amcasının kızı 110 yaşındaki Gülnaz Yaşar Bakırcı, ünlü yazarın doğumunu, çocukluk yıllarını, babasının öldürülmesini ve nasıl yazar olduğunu anlattı. nbsp;Kadirli ilçesinde yaşayan Gülnaz Yaşar Bakırcı, yazar Yaşar Kemal'in amcası Yusuf Yaşar'ın kızı. Yaşar Kemal'in babası Sadık Yaşar'ın Hemite köyünde öldürülmesinden sonra babasının Yaşar Kemal'i alarak kendi evlerine getirdiğini ve ilkokula Kadirli ilçesinde devam ettiğini anlatan Bakırcı, kısıtlı imkanlarla Yaşar Kemal'in okula gittiğini ve ilkokuldan sonra yakınlarından toplanan paralarla da Osmaniye'de eğitim hayatını sürdürdüğünü anlattı. nbsp;
Babası Sadık Kemal'in kurban kestirdiğini ve hayvanın derisi yüzülürken bir kaza ile bıçağın Yaşar Kemal'in gözüne değmesi sonucu gözündeki küçülmenin o yıllara ait olduğunu belirten Gülnaz Yaşar Bakırcı, "Kör değildi ama o gözü çok da iyi görmüyordu" dedi. nbsp;Yaşar Kemal ile çocukluk anılarını da anlatan Bakırcı, "Yaşar Kemal'in annesi evlendikten sonra 10 yıl çocuk doğuramadı. 10 yılın ardından Yaşar Kemal doğdu. Sadık amcam Yaşar Kemal doğduğunda 7 tane kurban kestirdi. Daha sonra Hemite köyünde Yaşar Kemal'in babası Sadık Yaşar'ı yanında çalıştığı bir tutması camide öldürdü. Sonra benim babam Yusuf Yaşar, Yaşar Kemal'i alarak bizim eve getirdi. Burada ilkokula yazdırdık. Sonra 5. sınıfı burada bitirdi. Daha sonra sen verdin, ben verdim para Osmaniye'ye iki sene gitti geldi. İki sene sonra şurada bir incir ağacı vardı, kara incir. Onun orada oturur öyle kitap okurdu. Sonra yazar oldu gitti. O yıllarda durumumuz kötüydü. Zor imkanlar altında büyüdü. Küçükken her hizmetini ben gördüm. Bana hep abla başım kaşınıyor, abla karnım aç dediğinde hep ben baktım" şeklinde konuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...