BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Baharatlardaki zehire dikkat!

Baharatlardaki zehire dikkat!

Yemeklerde kullandığımız baharatların küflenmesi sonucu ortaya çıkan ‘aflatoksin’, özellikle karaciğer kanserine yol açıyor



BURSA - Türk mutfağında önemli yeri olan baharatlarda aflatoksin riskinin yüksek olduğu, bu sebeple asıl baharatlar konusu üzerinde durulup çözüm aranması gerektiği bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Şeref Tepe, Türkiye’de gıdalarla ilgili zaman zaman çeşitli problemlerin gündeme geldiğini, ancak halk sağlığı açısından önemli risk oluşturan baharatların fazla ele alınmadığını söyledi. Birinci problem “Türkiye’nin gıda alanında en önemli problemi, bence baharatlardır” diyen Tepe, baharatların mikroorganizma yükü fazla olan ürünler olduğunu, özellikle kırmızı pul biberde daha fazla mikroorganizma bulunduğunu kaydetti. Tepe, baharatların küflerin üremesi için çok uygun ürünler olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu: “Baharatlarda küflenme sonucunda mikrotoksinler, özellikle aflatoksinler oluşuyor. Aflatoksin, şu anda gıda kontrol hizmetlerinde en önemli risklerden bir tanesidir. Hatta bana göre birinci sıradadır. Türkiye gibi yemeklerinde oldukça sık baharat kullanan bir ülke için, baharatlardaki aflatoksin riski çok önemli. Bana göre, Türkiye’de ‘hormonlu tavuk’ ve ‘hormonlu meyve’ tartışmaları yerine asıl tehlikeli olan baharatlar gündeme gelmeli.” Özellikle kırmızı pul biber olmak üzere, gerekli analizler yapılmaksızın ihraç edilen baharat ürünlerinde geriye dönüşler olduğunun bilindiğini anlatan Tepe, baharatların, Türkiye’de gıda alanında üzerinde çok fazla durulması gereken ürün grupları olduğunu bildirdi. Tepe, insanların bir üründeki toksin miktarını görebilmelerinin mümkün olmadığına işaret ederken, şöyle konuştu: Analizle çıkar “Bir üründeki toksin oranı, ancak analizle ortaya konulabiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün bir izleme programı var. Bunların çözümüne yönelik çalışmalarda da bulunmak gerekiyor. Bunun için bakanlığımız üreticilere ve işletmelere yönelik eğitim çalışmaları yapıyor fakat bu konudaki sıkıntılarımız bitmiş değil hâlâ devam ediyor.” Şeref Tepe, tüketicilerin kalite güvence sistemlerine önem vermeleri gerektiğini, tehlike analizi yapıldığını gösteren ‘HCCP’ yazan ürünleri tercih etmelerinin önemli olduğunu bildirdi. Aflatoksin nedir? İki değişik küf tarafından üretilen toksik bir grup bileşiktir. Bu küfler, uygun sıcaklık ve nem şartlarında bazı yiyecek ve nem maddelerinde ürer ve aflatoksin oluşmasına sebep olur. 18 değişik aflatoksin tipi vardır. Bunlardan en baskın ve en zehirli olan tip B1’dir. Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine sebep olur. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksinin düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT