Çipras Hükümeti, göçmenlerle ilgili önemli kararlar almaya hazırlanıyor

/ Kaynak: AA
Çipras Hükümeti, göçmenlerle ilgili önemli kararlar almaya hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Yeni uygulama kapsamında gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenler serbest bırakılacak ve göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı verilecek.

Yunanistan'da 25 Ocak'taki erken seçimleri kazanarak iktidara gelen Aleksis Çipras başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, son yıllarda büyük artış gösteren yasa dışı göçle ilgili önemli kararlar almaya hazırlanıyor.
Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ülkedeki göçmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve Yunan toplumuna uyum sağlamalarına yönelik yasa tasarılarının kısa süre içinde parlamentoya sunulması bekleniyor. Ülkenin çeşitli yerindeki gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenlerden bazıları da serbest bırakılmaya başladı.
Göçmenlerden Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Anastasia Hristodulopulu, gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenlerin ülkeye yasal olmayan yollardan girmekten başka suç işlemediğini belirterek, bu insanların serbest bırakılmaları için çalışma başlatıldığını söyledi.
Atina'daki Amigdaleza kampı ve ülkenin diğer bölgelerindeki kamplarda iltica talebinde bulunanlar ve sağlık sorunları olanlarla hamile kadınların serbest bırakıldığını açıklayan Hristodulu, kamplardaki kimsesiz çocukların da konuk evlerinde koruma altına alındığını belirtti.
Hükümetin yeni bir politika uygulayamaya hazırlandığını kaydeden Hristodulu, göçmenler için gözaltı merkezleri yerine açık konuk evleri oluşturulması, hizmet vermeye devam edecek merkezlerde yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı verilmesinin planlandığını vurguladı.
Kamu Düzeni ve Vatandaşların Korunması'ndan sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Panusis ve kendisinin ortak kararıyla, göçmenlerle ilgili yasa ve bununla ilgili cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yeniden düzenleneceğini belirten Hristodulu, yapılacak yasal düzenlemelerle, kamplarda 6 aylık tutukluluk süresini tamamlayanların, çocukların, yaşlıların ve işkenceye maruz kalmış kişilerin serbest bırakılacağını belirtti.
Merkezlerdeki diğer göçmenlerin de belirli aralıklarla polis karakollarına giderek imza atmaları ya da kalıcı bir ikamet yeri belirtmeleri halinde serbest bırakılabileceğine işaret eden Hristodulu, yeni uygulamanın ülkede yasa dışı olarak bulunan başka kişiler için de geçerli olacağını kaydetti. Yunanistan'da dünyaya gelen göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı tanınmasının da hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Hristodulu, "SYRIZA seçim öncesinde, Yunanistan'da doğan tüm göçmen çocuklarına vatandaşlık hakkı tanımaya söz verdi. Yunanistan'da doğan ve başka vatan görmeyen bu çocuklarla küçük yaşta ülkeye gelen göçmen çocuklarının vatandaşlık sorunu çözümlenecek. Daha sonra da, göçmenlerle ilgili vatandaşlık konusu ele alınacak" dedi.
- "Parlamentoda destek verecek başka siyasi gruplar da var"
Hristodulu, hükümet ortağı aşırı sağ ANEL'in göçmenlerle ilgili yasal düzenlemelere destek vermemesi durumunda parlamentoda yeni uygulamalar için oy verecek başka siyasi grupların bulunduğunu söyledi.
Yunanistan'da ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin ülkelerine iade edilmek üzere tutulduğu göçmen merkezlerinde kaç kişinin bulunduğu tam olarak bilinmiyor.
Uluslararası kuruluşlar, Evros bölgesinden Ege adalarına kadar birçok yerde kurulan göçmen merkezlerindeki kötü yaşam koşullarına tepki gösteriyor. Atina'daki Amigdaleza kampında 2013'te büyük bir ayaklanma çıkmıştı. Merkezde göçmenlerin kaldığı konteynerler ateşe verilmiş, çok sayıda göçmen kaçmıştı. Amigdaleza, son günlerde yaşanan intihar olaylarıyla da gündeme gelmişti.
Bakan Yardımcısı Panusis, ziyaret ettiği merkezde gördüğü manzaradan utanç duyduğunu belirtmiş, bu konuda hükümetin en kısa zamanda önemli kararlar alacağını vurgulamıştı.
Avrupa ülkeleri arasında en çok göç alan ülke olan Yunanistan, dünyada da en çok göç alan ülkeler arasında 5. sırada bulunuyor. Yunanistan, Doğu Avrupa'da sosyalist rejimlerin yıkılmasının ardından büyük oranda göç almıştı. Sonraki yıllarda Afrikalı ve Asyalı göçmenlerin akınına uğrayan Yunanistan, Avrupa'ya geçişte başlıca giriş kapısı olarak görülüyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...