Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doları ABD düşürecek

Doları ABD düşürecek

Ekonomi Haberleri

ABD'de işsiz sayısı beklenenden fazla artınca, ülkede faiz artırımının öne çekilmesi beklentisi bitti.

Merkez Bankası üzerindeki faiz baskısının yanı sıra küresel piyasalarda değer kazanan dolar, hızlı çıkışını sürdürdü. Merkez Bankası'ndan herhangi bir müdahale gelmeyince dolar, uzmanların 'kritik eşik' diye tanımladığı 2.60 TL'yi de gördü. Bu eşiğin aşılması piyasalarda endişeyi artırınca borsa yüzde 1.57 geriledi, altının gramı 100 lirayı geçti. Dolardaki çıkışın nereye kadar süreceğine ilişkin tahminler ise değişiyor. Bazı analistler, Merkez Bankası'nın faiz artırma seçeneğini kullanamayacağını, piyasaya döviz satışının ise beklenen etkiyi yapmadığını belirtiyor. Bazı uzmanlar da mart ayında faiz indirimi beklentisinin 'hayal' olduğunu ifade ediyor.
ABD'NİN İŞSİZLİĞİ RAHATLATTI
Doları yükselten en güçlü sebeplerden olan 'ABD'de faiz artırımı beklentisi', dün ülkede açıklanan işsizlik verileriyle yine ertelendi. Ülkede geçen hafta ilk defa işsizlik maaşı başvuruları, mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 320 bine çıktı. Bu veri, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırma ihtimalini yok denecek kadar azaltınca uluslararası piyasalarda doların çıkış hızı durdu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da yaptığı açıklamada, kurdaki çıkışın yakından takip edildiğini, Merkez Bankası'nın gerekli gördüğünde, gerekli enstrümanları kullanarak piyasayı düzenleyeceğini söyledi. Işık, "Dolar kurundaki yükselişin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz" dedi. Kurun yükselmesinde FED'in faiz artırımı beklentisi ile gelişmekte olan ülkelerden döviz çıkışının etkisi olduğunu, bunların bir dalgalanma meydana getirdiğini söyleyen Işık, kur seviyesine dair öngörüsü olup olmadığına dair soruya "Türkiye'de de dalgalı kur rejimi var. Gelişmelerden etkileniyor" diye cevap verdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...