Almanya'da tarihi karar!

Almanya'da tarihi karar!

DÜNYA Haberleri

Almanya'da kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren büyük şirketlerin üst yönetiminin en az yüzde 30'u kadın olacak.

Almanya'da hükümetin hazırladığı ve büyük şirketlerin yönetiminde daha fazla kadının söz sahibi olmasını öngören yasa taslağı bugün Federal Meclis'te kabul edildi.Aile Bakanı Manuela Schwesig yasayı, kadın erkek eşitliği açısından tarihi bir karar olarak nitelendirdi.

Almanya Aile Bakanı Manuela Schwesig, borsaya kayıtlı 108 işletmenin denetim kurullarında 2016 yılından itibaren daha fazla kadının olacağını açıklamıştı. Halen bu pozisyondaki kadın oranı yüzde 5 civarında. Bu oranın ileride en az yüzde 30'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan koalisyonun hazırladığı yasa tasarısıyla, üç bin 500 kadar işletmeye de "esnek düzenleme" adı verilen, işletmelerin kadın kontenjanlarını kendilerinin belirleyeceği bir düzenleme getiriliyor.
Almanya'da büyük şirketlerin üst yönetimine yüzde 30 kadın kotası getirildi. nbsp; Almanya'da büyük şirketlerin üst yönetimine yüzde 30 kadın kotası getirildi.

KADINLARA DEVRİM NİTELİĞİNDE HAK
Adalet Bakanı Heiko Maas da bu uygulamanın, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinden bu yana kadınlara verilen en büyük hak olduğunu söyledi. Almanya'da kadınlar seçme hakkını 1918 yılında elde etmişti.

YASA TASARISINA İŞVEREN TEPKİLİ
"Denetim Kurulları'na Daha Fazla Kadın" (FidAR) adlı girişimin başkanlığını yapan Monika Schulz-Strelow, genç kızlar ve kadınlar için yönetim kadrolarındaki kadınların iyi bir örnek oluşturacağı görüşünü savunmuş, kota uygulamasının "genel olarak işletme kültüründe bir değişime yol açması" umudunu dile getirmişti.

İşverenler ise kota uygulamasını eleştirmişti. Alman İşverenler Konfederasyonu'ndan (BDA) Stefan Straesser, "Bize göre kota en önemli kriter olan meslekî vasıf konusunu dikkate almıyor" ifadesini kullanmıştı.

Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) tarafından ocak ayında açıklanan verilere göre, yasadan önce 200 büyük işletmede denetim kurulundaki kadınların oranı yüzde 18.4, yönetim kurulundakilerin oranı ise yüzde 5.4 düzeyinde. NTV

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...