Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suudi Bakan'a mektup yazdı

/ Kaynak: DHA
Suudi Bakan'a mektup yazdı

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Feyzioğlu, ülkesinde 'kadınlara daha fazla hak tanınmasını istedi' diye 15 yıl hapis cezasına çarptırılan avukat için mektup yazdı.

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Avukat Waleed Abulkhair, yürüttüğü faaliyetlerde Suudi yönetimine reform yapılması için çağrıda bulunmuş, monarşinin korunarak anayasal bir düzene geçilmesini istemiş, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılarak kadınlara daha çok hak verilmesini savunmuştu.

Abulkhair, kurduğu internet siteleri yolu ile Suudi kamuoyundaki genel siyasi görüşlere muhalefet ve ülkenin liderlerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanarak 15 yıl hapis cezası aldı. Suudi Mahkeme, aynı zamanda Abdulkhair'e cezaevinden çıktıktan sonra 15 yıl ülke dışına çıkma yasağı ve 53 bin Amerikan Doları para cezasına da hükmetti.

İNSAFSIZ BİR CEZA

Bu gelişmeler üzerine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed Naif'e bir mektup göndererek, Türkiye Barolar Birliği'nin konuya ilişkin endişelerini aktardı. Abdulkhair'in aldığı cezayı 'insafsız' olarak nitelendiren Feyzioğlu, mektubunda uluslararası antlaşmalar çerçevesinde avukatlara sağlanması gereken güvencelere dikkat çekti.

BM Havana Kuralları'na göre, avukatların hiçbir baskı ve müdahale olmadan mesleki faaliyetlerini yerine getirmelerinin sağlanması gerektiğini hatırlatan Feyzioğlu, Suudi yetkililerin de söz konusu ilkeyi gözetmesi gerektiğinin altını çizdi. Mektup, "Durumun uluslararası hukukun yol göstericiliği ile mutlaka çözüleceğine inanıyor; sorun çözülmesi noktasında Suudi yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermesini diliyorum" temennisi ile son buldu.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...