Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doların roketini Amerika fişledi

Doların roketini Amerika fişledi

Ekonomi Haberleri

Dolardaki artışın ABD kaynaklı olduğu bir defa daha görüldü.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 17-18 Mart'ta yapacağı kritik toplantı öncesinde bütün dünyada değer kazanan dolar, içeride dün de oldukça dalgalı bir seyir izledi. Önceki akşam 2.6290'a kadar yükselen dolar, Merkez Bankası'nın devreye girmesiyle 2.58'in altına geriledi. Ancak gelen bir ABD verisi, tansiyonu yeniden yükseltti. TCMB dün, Türk lirası likiditesini sıkılaştırarak doların ateşini söndürmeye çalıştı. Merkez, repo ihaleleriyle piyasaya, ihtiyacı olan rakamın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladı. Bu durum önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldi. Böylece gecelik piyasada faizler 10.30'dan 10.60'a kadar yükseldi ve doların harareti düştü. Güne 2.60'ın üzerinde başlayan dolar, saat 15.30 öncesinde 2.58'in altını gördü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde söyledikleri de dolarda tansiyonu düşürdü. Erdoğan, "Her şeyden önce şu anda dolar, avro, faiz, bunları etraflıca ele aldığımızda karşımıza çıkan durum şudur: Bir defa burada faiz lobisinin malum bir çalışması var ama şu son gelişmeler, bir defa tamamıyla bir dolar-avro arasındaki parite konusudur. Bunu bir kenara koymak suretiyle ortaya bazı iddialar atmak çok yanlıştır. Şunu açık ve net söyleyeyim: Şu anda özellikle faiz lobisi veyahut da dolara aşırı derecede yatırım yapanlar, yaya kalabilirler. Bunu bilmeleri lazım çünkü burada yapılan spekülasyon, 'Doları piyasadan çekelim, Merkez Bankasını köşeye sıkıştıralım!' Merkez Bankasının tüm bunlar karşısındaki tavrı tabii ki önem arz ediyor. Amerika dönüşü kendileriyle de oturup değerlendirme yapacağız" ifadelerini kullandı.
Saat 15.30'da ise en kritik ABD verisi açıklandı. Ülkede tarım dışı istihdam 295 bin kişi ile beklentilerin üzerinde yükseldi. İşsizlik de yüzde 5.5'e geriledi. Bu veri üzerine dolar yeniden değer kazanmaya başladı 2.64'ün üzerine çıkarak yeni rekorunu kırdı. Veri öncesinde 96.60'a kadar gerileyen küresel dolar endeksi de, 15.30'dan sonra 97.60'a kadar yükseldi. Tarım dışı istihdam, FED'in faiz artışına karar verirken baktığı en kritik veri olarak biliniyor. İstihdam piyasasında yaşanan bu düzelme, "FED'in daha erken harekete geçebileceği" görüşünü kuvvetlendirdi.


Türk Lirası iyi direndi
Dolarda yaşanan artış, bütün para birimleri üzerinde etkisini gösterdi. Dün Türk lirasındaki değer kaybı yüzde 1.2 ile sınırlı kaldı. Avrodaki düşüş yüzde 1.5'i aştı. Parite, 1.0850'ye kadar geriledi. İngiliz sterlini ise dolar karşısında yüzde 1.15 düştü. Dolar/sterlin paritesi 1.50 sınırına çekildi. Öte yandan Norveç kronu yüzde 1.7, Çek korunası yüzde 1.52, Danimarka kronu yüzde 1.35, Brezilya reali yüzde 1.7 değer kaybeti.



BAŞBAKAN DAVUTOĞLU:
Takipteyiz nbsp;tedbirleri nbsp;alıyoruz




Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Doların yükselmesi, dünyadaki diğer dünya para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgilidir. Türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz. Bütün kurumlarımız, birimlerimiz gerekli tedbirleri almaktadır. Merkez Bankası Başkanı ile görüşme gerçekleştirdim. Her kur değişiminin Türkiye ekonomisinde oluşturacağı baskıyı göze almak durumundayız ama dediğim gibi esas itibarıyla bütün dünyayı etki altına alan bir dalgalanma söz konusu."
BAKAN ZEYBEKCİ:

Spekülatif nbsp;hareketler bunlar
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: "Türkiye'de kurla ilgili hareketliliği tam anlamıyla spekülatif amaçlı bir hareket olarak görüyorum. Cumhurbaşkanımız doğruları söylüyor, ben de ona katılıyorum. Son faiz kararının ardından Başbakanımız da, 'Bu faiz indirimi daha fazla olmalı ve bekliyoruz' dedi. Merkez Bankası'nın profesyonelleri de 'Biz bu görüşlere katılmıyoruz. Aynı görüşte değiliz' diye görüş beyan etti. Bu, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının en büyük göstergesidir..."
BAKAN IŞIK: nbsp;Brezilya'nın sorumlusu Erdoğan mı?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Bütün vizyonunu, amacını ve gayesini Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi eleştirmeye hasretmiş bazı köşe yazarları, hemen bu işi Türkiye'nin iç tartışmalarına bağladılar. Eğer bu iş böyle oluyorsa, Brezilya'daki yükselişin sorumlusu da Tayyip Erdoğan mı? Makedonya'daki, diğer ülkelerdeki döviz artışının sorumlusu AK Parti iktidarı mı? Dolardaki yükselişin ABD'deki faiz beklentisiyle gerçekleştiğini bilmeyen yok."






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...