Yabancı sermaye yağacak

Yabancı sermaye yağacak

Ekonomi Haberleri

Başbakan'ın New York'taki temaslarına katılan Turhan, "Özellikle seçimlerin arkasından Türkiye'ye çok ciddi ve anlamlı bir sermaye hareketi olacak" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun New York'taki finans ve yatırım çevreleriyle gerçekleştirdiği toplantılara, AK Parti İzmir 2. Bölge Aday Adayı İbrahim Turhan da katıldı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılarak aday olan İbrahim Turhan; Başbakan Davutoğlu'nun New York temaslarından, 7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'ye ciddi bir sermaye hareketinin olacağı izlenimi edindiğini söyledi. Finans sektöründe piyasaların kalbinin Londra'da, beyninin ise New York'ta olduğunu ifade eden Turhan, Başbakan'ın New York ziyaretinin, ocak ayında Londra'da gerçekleştirdiği temasların ikinci aşaması olarak görülebileceğini dile getirdi. Yatırımcılarla doğrudan ilişki kurmanın önemine değinen Turhan, "Başbakan Davutoğlu ekonomiyle ilgili gelen sorulara son derece yetkinlikle cevap verdi ve yatırımcılar en azından şunu gördüler: Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı ekonomiyle ilgili bütün konulara son derece hakim. Türkiye'de ekonomi yönetiminde görev alanlar iyi yetişmiş kişiler. Bu durum yatırımcılara ve finans çevrelerine güven veriyor" dedi
ÖNEMLİ TEMASLAR
Başbakan'ın New York ziyaretinin ilk gününde Goldman Sachs ile yapılan toplantıda Apollo Global Management, The Carlyle Group, General Atlantic, Lazard, MetLife ve Oppenheimer Holdings gibi yatırım şirketlerinin, Morgan Stanley ve BBVA gibi finans kuruluşlarının bulunduğunu ifade eden Turhan; ayrıca Citibank kurumsal yatırımcılarıyla düzenlenen toplantıya Türkiye'deki yabancı yatırımların yaklaşık üçte birini temsil eden bir yatırımcı topluluğunun iştirak ettiğini anlattı. Ziyaretin ikinci gününde Davutoğlu'nun özel fon yöneticileriyle toplantı yaptığını ve doğrudan sermaye yatırımı yapan şirketlerin genel müdürleri ve yönetim kurulu başkanlarıyla bire bir görüştüğünü kaydeden Turhan, "Bu toplantılarda benim edindiğim intiba, önümüzdeki dönemde, özellikle de seçimlerin arkasından Türkiye'ye çok ciddi ve anlamlı bir sermaye hareketi olacağı şeklinde" dedi.


İstanbul için tarihî fırsat kapıda
Son yıllarda İstanbul'un finans merkezi olma yolunda gösterdiği gelişmenin devam etmesi gerektiğini belirten İbrahim Turhan; Başbakan Davutoğlu'nun ilan ettiği ve 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören yapısal değişim programına atıfta bulunarak, "Sermaye piayasalarının derinleştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleri bu konu için çok önemli" dedi. Geçtiğimiz günlerde Londra'nın, "Basel III" sebebiyle "yatırım bankacılığı anlamında rekabetçi üstünlüğünü kaybetmeye başladığı" yönünde haberlerin medyada yer aldığını hatırlatan Turhan, bunun Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi. Turhan, "Londra'yı sadece Avrupa için değil küresel piyasalar açısından bir finans merkezi yapan değişimin benzerini İstanbul için gerçekleştirebiliriz" dedi.


2009'da faizi nbsp;indirerek nbsp;kazanmıştık
İbrahim Turhan, son dönemde kurda yaşanan dalgalanmanın, Amerikan Doları'nın sadece Türk Lirası'na karşı değil diğer bütün para birimlerine karşı değer kazanması sebebiyle gerçekleştiğini dile getirdi. Doların kendisi dışındaki 6 büyük para biriminden oluşan döviz sepetine karşı değerini ölçen Amerikan Doları Endeksinin geçtiğimiz günlerde son 11 yılın rekorunu kırdığını hatırlatan Turhan, şunları söyledi: "Burada çok dikkat etmemiz gereken bir husus var. 2008-2009 krizinin ilk günlerinde Macaristan ve Romanya IMF'den gelen telkinler neticesinde o dönemki kur hareketine karşı faizleri artırdı. Türkiye de faizleri indirdi hatırlanacağı üzere. Ne oldu? Bu artan problem, borç sürdürülebilirliği ve finansal sektör üzerindeki stresten kaynaklandığı için, faizlerin artırılması olumsuz netice verdi. Macaristan ve Romanya'nın görünümü daha da bozuldu. Oysa Türkiye hem enerji fiyatlarında hem de iç talepte yaşanacak gelişmeleri öngörerek bir adım attı. İlk başta biraz eleştirilse de daha sonra yatırımcılar bunun doğru hareket olduğunu anladı. Türkiye bundan çok istifade etti." Turhan, bu konuda doğru teşhisin, doğru tedavi için hayati önem taşıdığını vurguladı.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...