Eski teknoloji ile çalışana geçit yok

Eski teknoloji ile çalışana geçit yok

Ekonomi Haberleri

Teknolojik gelişme ve iş gücü kapasitesi sağlanmadan üretim zorlaması yapan iş yerleri ile ilgili 'iş durdurma' yaptırımı uygulanacak

Yücel KAYAOĞLU nbsp;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, başta maden ocakları olmak üzere son yıllarda artan iş kazalarını önlemek için yeni tedbirleri devreye sokuyor. Bu kapsamda, özellikle üretim zorlaması yapılan iş yerleri anında mühürlenecek, buna rağmen mührü sökerek işyerini izinsiz çalıştıran işverene 5 yıl hapis cezası verilecek. İş yerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik'te değişiklik öngören taslağa göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve kamudan ihale ile alınan işlerde, teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması, üretim metotlarında yenilik gibi unsurlar sağlanmadan, üretim planlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri işin durdurulma sebebi sayılacak. Taslak ile işin durdurulması kararı mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetleri marifetiyle 24 saat içinde yerine getirilecek. Eksiklikler giderilirse, iş yerinin mühür yine kolluk kuvvetleri gözetiminde sökülecek. Taslak ile işin acil durdurulmasını gerektiren haller de belirleniyor. Buna göre, maden işyerlerinde; çift yolla yeryüzüne bağlantı kurulmaması, iki ayrı enerji kaynağı bulunmaması, sürekli gaz izleme sisteminin kurulmaması, çalışanların yeraltında takibi (çip) ile ilgili sisteminin kurulmaması, oksijen maskelerinin verilmemesi ve bunların değişim-dolum istasyonlarının bulunmaması, tehlikeli gaz ve su varlığının tespitine dair yeterli sondajların yapılmaması, ana yollarda ve taban yollarında taş tozu ve su barajlarının bulunmaması, mekanik havalarında olmaması, yeraltında kullanılan ekipmanların patlamaya karşı korunaklı olmaması gibi hallerden birinin tespiti halinde, o ocaktaki çalışma acil olarak durdurulacak. nbsp;

Yapı işyerlerinde işin acil olarak durdurulmasını gerektiren durumlar da şöyle sıralanıyor: Kazı kenarlarında şevlerin eğiminin ve yüksekliğinin uygun olmaması, düşme tehlikesi olan açık alanlarda ve boşluklarda önlem alınmaması, standartlara uygun iskele kurulmaması, malzemelerin yıkılma ve devrilmeye sebep olacak şekilde istif edilmesi, barınma yerlerinin yangına karşı korunaklı malzemeden yapılmaması, elektrik tesisatında topraklama ve kaçak akım rölesinin olmaması.
KARARI?UYGULAMAYAN YANACAK
Taslağa göre, iş durdurulan iş yerlerinde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...